ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

«Στρατηγική επιλογή της ΕΕ η ενίσχυση των ΜΚΟ στα νησιά»

Σε ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, σχετικά με την ανάμειξη των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, η Κομισιόν με την απάντησή της επιβεβαίωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ η ενίσχυση των ΜΚΟ με κονδύλια πολλών εκατομμυρίων από τη φορολογία του λαού, σε βάρος της δημιουργίας κρατικών δομών στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Αποδεικνύεται ότι ''δεν ιδρώνει το αυτί της'' ούτε από φαινόμενα όπως η σύλληψη μελών ΜΚΟ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία. Μάλιστα οι επισημάνσεις που τέθηκαν στην Κομισιόν, απέκτησαν πρόσθετη ισχύ καθώς μετά την απάντησή που έδωσε η ίδια ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσθετα στοιχεία για την εμπλοκή ΜΚΟ σε υποθέσεις ακόμα και κυκλωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων προσφύγων, γεγονός που εκθέτει ακόμα περισσότερο την ίδια και την τοποθέτηση της», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προσθέτοντας:

«Οι αναφορές στην απάντηση της Επιτροπής ότι τέτοιες οργανώσεις παρακολουθούνται μέσα από εκθέσεις και επισκέψεις παρακολούθησης του έργου τους αποτελούν στην ουσία άλλοθι στη στήριξη αυτού του καθεστώτος στο οποίο καλλιεργούνται τέτοια επικίνδυνα κι απαράδεκτα φαινόμενα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση και παρέμειναν αναπάντητα.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν άλλωστε ότι η εμπλοκή των ΜΚΟ εξυπηρετεί πέρα από οικονομικά και άλλα γεωπολιτικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας το δράμα των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξαναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Στην απάντηση επαναλαμβάνεται εξάλλου η προσήλωση της ΕΕ, στη συνέχιση του "έργου" των ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιβεβαιώνεται κι από την πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα. Έχει αποδειχτεί πλέον πολλές φορές ότι οι διάφορες ΜΚΟ με το δήθεν φιλανθρωπικό μανδύα τους δρουν ανεξέλεγκτα με άφθονη χρηματοδότηση και δεν αποτελούν λύση αλλά μέρος του προβλήματος. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει τον ύποπτο κι επικίνδυνο ρόλο τους και την αξιοποίηση τους στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών σχεδιασμών κι ανταγωνισμών.

Η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ συνδέεται και με τις κατευθύνσεις του νέου απαράδεκτου "συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο" που στόχο έχει τη συνέχιση του εγκλωβισμού σε νέες κλειστού τύπου δομές που θα μετατρέψουν τα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμες φυλακές αποθήκες-ψυχών με αναβαθμισμένο ρόλο τόσο της FRONTEX όσο και των ΜΚΟ.

Απαιτείται συνολική ρήξη με αυτήν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να δυναμώσει ο αγώνας για δημιουργία υποδομών υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με κρατική ευθύνη, χωρίς καμιά εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται και μάλιστα με άθλιες εργασιακές συνθήκες στις ΜΚΟ να ενταχθούν ως μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα σε αντίστοιχες κρατικές δομές. Να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσουν όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, καμία δημιουργία νέου κέντρου, είτε κλειστού είτε ανοιχτού».

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ και η απάντηση της Επιτροπής έχουν ως εξής:

«Τριάντα τρία μέλη από τέσσερις ΜΚΟ συνελήφθησαν στη Λέσβο και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία.

Πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες των συγκεκριμένων μελών ΜΚΟ, ευθύνες έχουν ΕΕ - κυβερνήσεις. Από κοινού ανέθεσαν τη διαχείριση του προσφυγικού στις διάφορες ΜΚΟ, πριμοδοτώντας τες με εκατομμύρια ευρώ και υποστελεχώνοντας τους κρατικούς οργανισμούς και όρισαν τη Λέσβο και άλλα νησιά του Αιγαίου ως μόνιμους χώρους εγκλωβισμού, βάσει της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που οδηγούν στον εγκλωβισμό σε απάνθρωπες Μόριες.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή των ΜΚΟ και κάθε χρηματοδότησή τους άμεση ή έμμεση;
  • Να κλείσουν όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους;
  • Να υπάρξουν κρατικοί οργανισμοί και υποδομές με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών, χωρίς καμιά ανάμειξη ΜΚΟ και οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν με μόνιμη εργασία σε δημόσιο φορέα, που να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες και οι μετανάστες να μεταφερθούν σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας που πρέπει να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους;».
Η απάντηση που έδωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον έχει ως εξής:

«Τα κράτη μέλη επιλέγουν τους δικαιούχους στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων τους του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η Επιτροπή παρέχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των εν λόγω ταμείων κατόπιν αιτήματος των επιλέξιμων οντοτήτων και αξιολογεί τις αιτήσεις βάσει καθορισμένων κριτηρίων.

Στο πλαίσιο της άμεσης διαχείρισης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να είναι συνδικαιούχοι ή να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνον εφόσον αυτό προβλέπεται στο σχετικό πρόγραμμα εργασίας. Η Επιτροπή παρακολουθεί τα έργα μέσω εκθέσεων και επισκέψεων παρακολούθησης. Οι οργανώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τους μετανάστες, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η προσέγγιση που ακολουθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει διασφαλίσει την ταυτοποίηση, την καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει στηρίξει τις ελληνικές αρχές στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις νέες εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων, με την ενίσχυση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, τη χρηματοδότηση των εργασιών προετοιμασίας για το χειμώνα, τη χρηματοδότηση μεταφορών στην ηπειρωτική χώρα και τη συμβολή στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Οι πιο ευάλωτοι αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τα νησιά σε ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, η Επιτροπή συντονίζει και χρηματοδοτεί οικειοθελείς μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα.

Η Επιτροπή έχει συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα εφαρμόσει ένα κοινό πιλοτικό έργο με τις ελληνικές αρχές για την κατασκευή νέας εγκατάστασης πολλαπλών χρήσεων στη Λέσβο και θα συμβάλει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης. Η Επιτροπή έχει επίσης συνάψει συμφωνία επιχορήγησης ύψους 121 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων πολλαπλών χρήσεων στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο».

Πηγή stonisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου