Ενας αστυνομικός σοβαρά τραυματίας, δέκα συλλήψεις και μεγάλες ζημιές - Η Αστυνομία κατάσχεσε τσάντες γεμάτες μολότοφ και άλλους εύφλεκτους μηχανισμούς - Η προειδοποίηση Μητσοτάκη που δεν εισακούστηκε

Προσχεδιασμένα ήταν τα επεισόδια με καταστροφές, επιθέσεις σε αστυνομικούς και έναν αστυνομικό σοβαρά τραυματία, που σημάδεψαν την μεγάλη - παρά την «έκρηξη» των κρουσμάτων, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα - συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη: Πάνω από 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, αλλά τον τόνο έδωσαν οι κουκουλοφόροι, που εύκολα κατάφεραν να «ενσωματωθούν» με τους απλούς διαδηλωτές.

Άλλωστε, σε ελέγχους που έγιναν πριν από την έναρξη των επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τσάντες γεμάτες μολότοφ και άλλους εύφλεκτους μηχανισμούς, πράγμα που επιβεβαίωσε τους φόβους, αλλά και τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου.

Έιχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην διαδήλωση, που οργανώθηκε ως αντίδραση στα περιστατικά αστυνομικής βίας,κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων της καραντίνας, την Κυριακή το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «πράξη μέγιστης ανευθυνότητας» - τονίζοντας ότι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι να υποδαυλίζουν τις κοινωνικές εντάσεις.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε «σκηνές από ταινία προσεχώς» - καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος υποκινητής της οργής των πολιτών»: Το σκηνικό της βίας είχε ήδη στηθεί...

Το λιντσάρισμα του αστυνομικού


Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι κουκουλοφόροι πέρασαν στην κεφαλή της πορείας προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, πετώντας βόμβες μολότοφ και φωνάζοντας συνθήματα για τον Δημήτρη Κουφορντίνα. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν με χημικά και νερό από την υδροφόρα- «αύρα», προκειμένου να απομακρύνουν τους ταραξίες.

Αρχικά, οι κουκουλοφόροι είχαν συγκεντρωθεί στην «ουρά» της πορείας - αλλά όταν το πλήθος πλησίασε στον κλοιό που είχε στήσει η αστυνομία, αποκλείοντας την προσβαση στο αστυνομικό τμήμα, οι κουκουλοφόροι παρέκαμψαν τους πολίτες, πέρασαν μπροστά και άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και καπνογόνα στους αστυνομικούς.

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα και σε αστυνομικούς, καθώς και σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν άτακτα, μέσα σε βροχή από πέτρες.

Ένας αστυνομικός της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» ξυλοκοπήθηκε άγρια από 40 -50 άτομα και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Ο αστυνομικός δέχθηκε μαζική επίθεση από ομάδα ατόμων, οι οποίοι τον έριξαν από τη μηχανή του και τον χτύπησαν στο κεφάλι και στο σώμα.

Ενδεικτικό της μανίας με την οποία επιτέθηκαν οι κουκουλοφόροι στον αστυνομικό είναι ότι εξακολουθούσαν να επιτίθενται ακόμη και την ώρα που συνάδελφοι του τραυματία τον είχαν προσεγγίσει και έκαναν προστατευτικό κλοιό γύρω του, ενώ εκείνος ήταν αιμόφυρτος στην άσφαλτο.

Λόγω των επεισοδίων, η μεταφορά του στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο καθυστέρησε αρκετά. Οι πρώτες πληροφορίες τον ήθελαν να έχει μεν βαριές κακώσεις, αλλά χωρίς να κινδυνεύει. Ακόμη ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι ελαφριά και μεταφέρθηκε επίσης στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Δείτε φωτογραφίες με τον τραυματισμένο αστυνομικό:
Οι κουκουλοφόροι και όσοι τους συνέδραμαν, προκάλεσαν σημαντικές φθορές στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με μαρτυρίες και εικόνες, οι κουκουλοφόροι έσπασαν πεζοδρόμια και πεζούλια, τα κομμάτια των οποίων χρησιμοποίησαν εναντίον των αστυνομικών σε επιθέσεις που πραγματοποίησαν σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ αναζητούνται τα άτομα που επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν άγρια τον αστυνομικό της ομάδας «ΔΡΑΣΗ». Παράλληλα σημειώθηκαν και δέκα συλλήψεις.

Δείτε τα βίντεο από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη:

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει

Δήλωση με την οποία τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διχάσει την ελληνική κοινωνία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τα επεισόδια και τον τραυματισμό του αστυνομικού.

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Καταδίκη της επίθεσης στον αστυνομικό από την αντιπολίτευση

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη των επεισοδίων - και της επίθεσης ενάντια στον αστυνομικό - από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η βία μόνο δικαιώνει τη βία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, δηλωνοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια στην απογευματινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη και την επίθεση στον άνδρα της ΕΛ.ΑΣ.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε από την πλευρά του «όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας». Τέλος το ΚΚΕ τόνισε πως «ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού δεν αθωώνει την κυβέρνηση».

Πηγή protothema.gr