Νίπτει τας χείρας του το υπουργείο Μετανάστευσης για τους άστεγους πρόσφυγες, που όταν πήραν άδεια παραμονής, τελείωσε και η φιλοξενία τους στις δομές


Στην Αμυγδαλέζα παραμένουν οι οκτώ οικογένειες από το Αφγανιστάν που πέρασαν το σαββατοκύριακο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη μετά την έξωσή τους από ξενοδοχείο του προγράμματος «Filoxenia», το οποίο και ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή. Όπως γράφαμε και στο φύλλο της Τρίτης, πρόκειται για 35 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και της αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα δεν κρατούνται. Η αστυνομία σημείωνε ότι βρίσκονται σε ξεχωριστό τομέα από τους κρατούμενους και τους προτάθηκε να τους μεταφέρουν εκεί ως μια εναλλακτική λύση για να μην μένουν στον δρόμο, ενώ μπορούν να αποχωρήσουν «όποιος και όποτε θέλει».

Το θέμα είναι όμως ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Στην ερώτηση της ΑΥΓΗΣ προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το τι θα γίνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα, η απάντηση είναι ότι περιμένουμε να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τι θα γίνει μέχρι τότε όμως και τι θα κάνουν, εν μέσω lockdown μάλιστα, είναι μια απάντηση που το υπουργείο δεν είναι, όπως φαίνεται, σε θέση να δώσει. Ταυτόχρονα, προξενεί μεγάλη εντύπωση, αν όχι ερωτήματα, το γεγονός ότι προβάλλεται σαν λύση η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων -που προβλέπεται άλλωστε από τη νομοθεσία για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες-, δεδομένου ότι ναι μεν μπορεί να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να παραμείνουν νόμιμα μόλις για τρεις μήνες εκεί.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελαιώνας είναι γεμάτος. Πηγές δε του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος υλοποιούσε το πρόγραμμα, σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακόμα 5 ξενοδοχεία με 1.000 περίπου άτομα, όλοι αναγνωρισμένοι και ευάλωτοι πρόσφυγες, ενώ για κάποιους εξ αυτών δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί το δίμηνο της παραμονής. Γι’ αυτά τα 1.000 άτομα αναζητείται κατά τις ίδιες πηγές λύση.

Χθες η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε ότι ακόμα δέκα οικογένειες προσφύγων αναμένεται να βρεθούν στον δρόμο στην Αθήνα εξαιτίας της λήξης του ίδιου προγράμματος.

Αναζητείται λύση και για τη Σπάρτη


Η λήξη του προγράμματος «Filoxenia», της δίμηνης φιλοξενίας σε ξενοδοχεία αιτούντων άσυλο ή αναγνωρισμένων προσφύγων, όμως, έβγαλε στον δρόμο 45 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και στη Σπάρτη. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δόθηκε μια προσωρινή λύση με παράταση 2-3 ημερών της παραμονής τους στο ξενοδοχείο, με τα έξοδα να καλύπτονται από τον δήμο, ωστόσο χθες αυτή η παράταση έληξε και, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου έκανε μήνυση για διατάραξη κοινής ειρήνης. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης σημείωναν γι’ αυτήν την περίπτωση ότι αναζητούν λύση σε συνεργασία με την αστυνομία και τον Δήμο Σπάρτης.

Παράλληλα, ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ. Νεοκλής Κρητικός δήλωνε στο laconialive ότι μέχρι την Πέμπτη όλοι θα έχουν τα έγγραφα της άδειας παραμονής τους, με τα οποία πλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Helios» και ότι είναι σε συνεργασία το αρμόδιο υπουργείο με την αστυνομία για την έκδοση και των ταξιδιωτικών εγγράφων τους, παραδεχόμενος δηλαδή εμμέσως ότι δεν είχαν ακόμα καν τα απαραίτητα έγγραφα.

Πηγή avgi.gr