Κλιμακώνεται η πίεση των Ρεπουμπλικανών προς τον Τζο Μπάιντεν,
στον οποίο καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες για τη μεγαλύτερη, εδώ και 20 χρόνια, εισροή παράτυπων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας με το Μεξικό (φωτ. REUTERS / Jose Luis Gonzalez).

Συνοδευόμενος από 12 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, ο επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, επισκέφθηκε τις μεθοριακές εγκαταστάσεις στο Ελ Πάσο του Τέξας, απ’ όπου εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης των Δημοκρατικών. «Ηρθα εδώ γιατί άκουσα για την κρίση. Ξεπερνάει τα όρια μιας κρίσης, ραγίζει την καρδιά. Δεν ήταν ανάγκη να συμβεί. Η κρίση προκλήθηκε από τις πολιτικές του προέδρου», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Απαντώντας, η Δημοκρατική βουλευτής Βερόνικα Εσκομπάρ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι εκμεταλλεύονται το εν εξελίξει μεταναστευτικό κύμα για να κερδοσκοπήσουν πάνω στην ξενοφοβία. «Είδαμε τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου να ενισχύουν τον φόβο και την οργή κατά των μεταναστών, τροφοδοτώντας την ξενοφοβία με κατηγορίες του στυλ οι μετανάστες φέρνουν την αρρώστια στη χώρα μας και πάει λέγοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο κέντρο της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται ο μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών –εκατοντάδων κάθε ημέρα– που έρχονται από το Μεξικό και από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και περνούν τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής των ανήλικων μεταναστών και να ενισχύσει τις δομές φιλοξενίας τους, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την προσπάθεια επαναπατρισμού των ενηλίκων και των οικογενειών που περνούν παράτυπα τα σύνορα.

Η επιτάχυνση στους ρυθμούς εισροής μεταναστών οφείλεται εν μέρει στην πανδημία και στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ήρθαν να προστεθούν στα πάγια δεινά της περιοχής, όπως η φτώχεια, η εγκληματικότητα και η διαφθορά. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε και η διαδεδομένη, στους κόλπους των επίδοξων μεταναστών, αίσθηση (την οποία φροντίζουν να ενισχύουν τα κυκλώματα παράνομης μεταφοράς ανθρώπων) ότι ο Τζο Μπάιντεν θα γκρεμίσει όλους τους φραγμούς στη μετανάστευση που ύψωσε η κυβέρνηση Τραμπ. Σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο Καπιτώλιο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον εκτιμούσε ότι η «τοξική» μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν μπορεί να κοστίσει στους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Οι Δημοκρατικοί είχαν προγραμματίσει να φέρουν στο Κογκρέσο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, που θα δημιουργούσε νόμιμες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση υπηκοότητας από 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι διαπίστωσε ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ορισμένοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί βουλευτές αρνούνταν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ύστερα από αυτό, πρόκειται να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα μια πολύ λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νομοσχεδίου, που θα ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση υπηκοότητας σε περιορισμένες και κατά γενική παραδοχή περισσότερο συμπαθείς ομάδες: εκείνους που μπήκαν στις ΗΠΑ ως παιδιά, άλλους που τους δόθηκε καθεστώς προσωρινής προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και στους εργάτες γης. Ακόμη και αυτή η μινιμαλιστική εκδοχή του νομοσχεδίου, όμως, είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσει την αναγκαία υποστήριξη στη Βουλή και στη Γερουσία.

Πηγή kathimerini.gr