Μήνυση εναντίον των Ρομά κατέθεσε το Λιμενικό Ταμείο
Για κατάληψη δημόσιου χώρου, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί το έργο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για τη δημιουργία κέντρου επισκευής και συντήρησης σκαφών στο Καρνάγιο, εξαιτίας της παραβατικότητας των Ρομά που κατοικούν στην περιοχή αλλά και των φωτιών που συνεχώς βάζουν.

Ήδη η εταιρεία που έχει αναδειχθεί ανάδοχος στον διεθνή διαγωνισμό για το έργο αυτό και της έχει παραχωρηθεί τμήμα της λιμενικής ζώνης του Καρνάγιου έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία από τις φθορές που προκαλούνται στον εκεί χώρο, ενώ έχει επισημάνει επανειλημμένα προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου ότι είναι θαύμα που δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει ανθρώπινα θύματα!
Χθες συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου διά του δικηγόρου κ. Βασίλη Καταβενάκη προχώρησε στην υποβολή μήνυσης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, κατά παντός υπευθύνου για τα ποινικά αδικήματα της κατάληψης δημόσιου χώρου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του εμπρησμού!

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση, «η παράνομη και ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των Ρομά στην περιοχή του Καρνάγιου, θα αποτρέψει την εκτέλεση του έργου, που αποτελεί έργο ανάπτυξης για όλο το νησί, ενώ από τις ζημιές που έχουν ήδη προκαλέσει και την αυξανόμενη προοδευτικά παραβατικότητά τους πλήττεται η υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, ως προς την αξιοπιστία και την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και λόγω των ζημιών που προκαλούν επειδή είναι ο φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης της λιμενικής ζώνης του Καρνάγιου».

Σύμφωνα με την ίδια μήνυση, οι Ρομά «από τον Μάρτιο του 2021 έχουν επανακαταλάβει τμήμα της λιμενικής ζώνης ώστε να έχουν πρόσβαση στη λιμενολεκάνη για να εξαφανίζουν τις αποδείξεις από άλλες εγκληματικές ενέργειες»!
Επίσης στο δικόγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει λάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα από την ανάδοχο εταιρεία, σύμφωνα με τα οποία είναι σχεδόν καθημερινές οι φωτιές που προκαλούνται από Ρομά σε κατασχεμένα σκάφη και όχι μόνο και με σκοπό, στο τέλος να μπορούν να πάρουν τα σίδερα και άλλα αντικείμενα και να τα ιδιοποιηθούν. Μάλιστα η ίδια εταιρεία έχει προβεί και σε καταγγελία προς το Λιμεναρχείο και την Πυροσβεστική, αναφορικά με τις φωτιές αυτές καθώς πολύ εύκολα μπορούν να επεκταθούν και σε σκάφη που διαθέτουν καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Στα ίδια μηνύματα επισημαίνεται επίσης και το γεγονός πως από «τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», αλλά και τον φόβο που έχουν προκαλέσει οι Ρομά στο προσωπικό της εταιρείας καθώς, όπως αναφέρεται, έχουν υπάρξει και απειλές εναντίον του!
Ειδικότερα, «στις 11 Μαρτίου 2021 στις τέσσερις το απόγευμα (σύμφωνα με την καταγγελία της αναδόχου εταιρείας), στο Καρνάγιο της Α1 τέσσερις Ρομά πήδηξαν τον τοίχο και μπήκαν μέσα στο καρνάγιο με σκοπό να κλέψουν πράγματα, ο φύλακας τους είδε και έσπευσε αμέσως. Μόλις τον είδαν να πηγαίνει προς το μέρος τους ο ένας του τράβηξε μαχαίρι. Ο φύλακας ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία και το λιμενικό οι οποίοι βέβαια ήρθαν και ενημερώθηκαν για το γεγονός.

Όπως έχω αναφερθεί στα προηγούμενα e-mail, η κατάσταση χειροτερεύει. Με τα πρόσφατα περιστατικά με τις φωτιές δεν έγινε καμία προσπάθεια από μέρους της πολιτείας, αρχών, θεσμών για να συμμορφώσει τους Ρομά οι οποίοι δεν φοβούνται πια τίποτα. Δεν θέλω να αναφέρω το πόσο βλάπτει εμπορικά την επιχείρηση ή εάν φοβούνται οι εργαζόμενοί μας. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνετε. Αυτό που θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι ότι εάν δεν μας βοηθήσετε, είμαστε πολύ κοντά στο να θρηνήσουμε θύματα…».
Σε ένα άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα της ίδιας εταιρείας προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου που εστάλη στις 22 Μαρτίου 2021 αναφέρονται τα εξής:
«… Όπως σας είχα ενημερώσει με το παρακάτω e-mail μου στις 22 Φεβρουαρίου, πριν ένα μήνα δηλαδή, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, οι Ρομά έσπασαν και αυτήν την πόρτα, την οποία βέβαια η εταιρεία είχε επωμιστεί για ακόμα μία φορά με δικά της έξοδα.


Άρχισαν να πετάνε πάλι σκουπίδια μέσα στον χώρο, ο οποίος θα αποτελεί πάλι εστία μόλυνσης. Ο Δήμος καθάριζε αυτό το μέρος για πάνω από δύο εβδομάδες γιατί όπως θυμάστε το είχαν γράψει και οι εφημερίδες. Σχετικά με την κατάσταση στο Καρνάγιο όλο το Σαββατοκύριακο οι φύλακες απωθούσαν Ρομά οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν για να κλέψουν. Σας παρακαλώ να κανονίσετε μία συνάντηση με τις αρχές παρουσία και του κυρίου εισαγγελέα γιατί η κατάσταση όπως έχω γράψει και σε προηγούμενα e-mail έχει γίνει πολύ επικίνδυνη…».

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με τη μήνυση που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ζητά την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου, δηλώνει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας καθώς όπως αναφέρει από όλες αυτές τις πράξεις των υπαιτίων, «η υπηρεσία μας έχει αξίωση αποζημίωσης για τις θετικές ζημιές και την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς πέραν των ζημιών πλήττεται η αξιοπιστία ως προς την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας».

Σημειώνεται πως μαζί με το δικόγραφο προσκομίστηκαν και φωτογραφίες από τις φωτιές και της ζημίες που έχουν προκαλέσει η Ρομά στην εν λόγο περιοχή.


ΠΗΓΗ   rodiaki.gr