Εγκρίθηκε, μέσω δημοψηφίσματος και με μικρή πλειοψηφία, η πρόταση της ακροδεξιάς για την απαγόρευση της χρήσης καλυμμάτων προσώπου


Διχασμένοι μεν, υπέρ ωστόσο της πρότασης της ακροδεξιάς για την απαγόρευση της χρήσης καλυμμάτων προσώπου τάχθηκαν οι Ελβετοί ψηφοφόροι, σε χθεσινό δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου ήχησε στη χώρα «καμπανάκι».

Υπέρ της απαγόρευσης – στην οποία δεν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας λόγω πανδημίας – ψήφισε το 51,2% των συμμετεχόντων, έναντι 48,8% που την καταψήφισε.

Κι έτσι – δεδομένου του δεσμευτικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία – η απαγόρευση καλύμματος προσώπου θα γίνει τώρα νόμος του κράτους.

Το μέτρο – στο οποίο αντιτάχθηκε η κυβέρνηση – πρακτικά ποινικοποιεί την κάλυψη προσώπου σε διαδηλώσεις, ενώ οι υποστηρικτές του συμβόλου της γυναικείας καταπίεσης από τον ισλαμικό φονταλεντραλισμό το παοκάλεσαν «φερετζέ» της ακροδεξιάς για απαγόρευση της χρήσης μπούργκα ή νικάμπ από τις μουσουλμάνες.

«Η απόφαση ανοίγει παλιές πληγές, διευρύνει τις ανισότητες και στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποκλεισμού της μουσουλμανικής μειονότητας
», ισχυρίστηκεε το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Ελβετίας, που ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου.

Επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πολιτική, που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών (sic), συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος της έκφρασης και της ανεξιθρησκείας».

Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης, περίπου το 5% είναι μουσουλμάνοι, με καταγωγή κυρίως από την Τουρκία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης σχεδόν καμία μουσουλμάνα στην Ελβετία δεν φορά μπούρκα. Περίπου το 30% χρησιμοποιεί νικάμπ.

«Τι σημαίνει, λοιπόν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;», διερωτάται η Ιμογκέν Φούλκες, ανταποκρίτρια του δικτύου BBC στη Γενεύη. «Γίνονται οι Ελβετοί πιο εξτρεμιστές; Είναι ισλαμοφοβικοί;».

«Ίσως όχι», αναφέρει. Η πρόταση εγκρίθηκε με οριακή διαφορά, επισημαίνει. Το δε Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, που την κατέθεσε, είχε περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία στο παρελθόν ξενοφοβικές προτάσεις, όπως εκείνη του 2009 για την απαγόρευση των μιναρέδων.

Αυτή τη φορά, εξηγεί η Φούλγκες, «η δημόσια συζήτηση για τα καλύμματα προσώπου άγγιξε διάφορες χορδές».

Στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν ήδη επιβληθεί ανάλογες απαγορεύσεις στη χρήση καλυμμάτων προσώπου: από τη Γαλλία και την Ολλανδία, έως τη Δανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.


Πηγή tanea.gr