του Βαγγέλη Στολάκη

Ένα χρόνο μετά την ελληνοτουρκική κρίση στο νομό Έβρου, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών του φράχτη στο Βόρειο τμήμα και της κατασκευής νέου στο Νότιο τμήμα του νομού προχωρούν ικανοποιητικά. Μιλώντας στο makthes.gr οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο φράχτης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του έργου που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανέων, Σταύρος Τζαμαλίδης η κατασκευή του φράχτη στο τμήμα Καστανιές- Νέα Βύσσα στον Βόρειο Έβρο έχει ολοκληρωθεί. «Το μήκος μεγάλωσε κατά ένα χιλιόμετρο ενώ το ύψος του φράχτη είναι 5 μέτρα. Δεν περνάει τίποτα πλέον» σχολιάζει ο Τζαμαλίδης. Όπως τονίζει πρόκειται για κατασκευή νέου φράχτη περίπου 12 χιλιομέτρων, ενώ οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών. «Δεν περνάει τίποτα πλέον» σχολιάζει ο κ. Τζαμαλίδης και φέρνει στο μυαλό του τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο σημείο ένα χρόνο πριν όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στην χώρα. Εκτιμά επίσης ότι οι ροές μηνιαίως δεν ξεπερνούν τις 400 με εξαίρεση τον Οκτώβριο όπου καταγράφηκαν 1300 είσοδοι. Στην περιοχή υπήρχε φράχτης από το 2012. Ωστόσο, λόγω των φθορών που υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία κρίθηκε αναγκαία η ανακατασκευή και η ενίσχυσή του.

Ομαλά εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής του φράχτη και στην Νότια περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με τον Σάκη Πεμούση, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φερών οι εργασίες σε ό,τι αφορά τις πασαλομπήξεις ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο και στην συνέχεια θα τοποθετηθεί και το ειδικό πλέγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο νότιο τμήμα του Έβρου αναμένεται να δημιουργηθεί φράχτης μήκους 27 χιλιομέτρων.Όπως λέει ο κ. Πεμούσης οι εργασίες κατασκευής του φράχτη ξεκίνησαν το χειμώνα, ενώ καθημερινά σχεδόν οι υπάλληλοι δουλεύουν από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. «Αισθανόμαστε μεγάλη ασφάλεια» σημειώνει στο makthes.gr ο κ. Πεμούσης και συμπληρώνει πως σύντομα στην περιοχή θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονες κάμερες που θα «σκανάρουν» όσους επιχειρούν να περάσουν από τα σύνορα στο ποτάμι.

Ο Δημήτρης Τσοτανίδης είναι πρόεδρος της Κοινότητας Πέπλου. Στην περιοχή του «Πετάλου» μέχρι πρότινος, όπως εξηγεί δεν υπήρχε κανείς περιορισμός των ροών. «Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στα αναχώματα δίπλα από τα οποία θα κατασκευαστεί ο φράχτης και σύντομα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα μπουν και οι πρώτες κολώνες» εξηγεί. «Φράχτης υπήρχε μόνο στις Καστανιές. Στον Νότιο Έβρο δεν υπήρχε τίποτα» λέει. «Η κατασκευή του φράχτη μας καθησυχάζει στο 100%. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών» λέει ο κ. Πεμούσης. Σημειώνει ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και επειδή το ποτάμι «φούσκωσε» οι παράνομες διελεύσεις περιορίστηκαν αρκετά τους τελευταίους μήνες.Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό από τον ίδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται σε 62,9 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζοντας το έργο στην Βουλή τον Αύγουστο 2020 είχε κάνει γνωστά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου φράχτη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα, θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα). Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος 6 μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση 11 καμερών και ραντάρ κατά μήκος των συνόρων.

Το σημείο των εργασιών επισκέφθηκε πρόσφατα και ο βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή, Χρήστος Δερμεντζόπουλος δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών. «Με την ολοκλήρωσή τους η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας θα ενισχυθεί σημαντικά» σχολιάζει στο makthes.gr o κ. Δερμεντζόπουλος.

Πηγή pameevro.gr