ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021

Στις φυλακές της Αυλώνας δύο ανήλικοι για την φωτιά στην Μόρια

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκαν την Τρίτη για εμπρησμό με κίνδυνο ζωής, οι δύο ανήλικοι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, που είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις ομοεθνείς τους και κατηγορήθηκαν για την φωτιά που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας τον Μάρτη του 2020.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι προχώρησαν στις συλλήψεις αυτές αξιοποιώντας υλικό από βίντεο και μαρτυρικές καταθέσεις.

Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό της ανηλικότητας και τους καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση ενώ θα οδηγηθούν στις φυλακές ανηλίκων της Αυλώνας, ενώ κατατέθηκε έφεση κατά της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας όπου διέμεναν 20.000 αιτούντες άσυλο, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανένας άνθρωπος, Το γεγονός οδήγησε στην δημιουργία του νέου προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι.

Η δικηγόρος των δύο ανήλικων αιτούντων άσυλο κ. Αγγελίδου δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι, «στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση ενός ανθρώπου που υπολείπεται αξιοπιστίας γιατί ήταν αρχηγός της αντίπαλης εθνότητας των παιδιών, τους αναγνώρισε χωρίς να δώσει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τα άτομα αυτά. Όμως αυτή η διαδικασία (της ανάγνωσης κατάθεσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης του μάρτυρα) είναι ανεπίτρεπτη με βάση και τα άρθρα της Ελληνικής ποινικής δικονομίας και της ευρωπαϊκής σύμβασης και υπάρχουν πολλές αποφάσεις από το ΕΔΑ, που λένε ότι αυτό καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε μια νόμιμη ποινική διαδικασία που έχει προφορικότητα και αμεσότητα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου