Ο Οργανισμός Φύλαξης Συνόρων της ΕΕ, Frontex, πιέζει προκειμένου να οπλιστούν οι φρουροί του έως το καλοκαίρι, αναφέρει το EU Observer Όπως σημειώνεται, που συνοριοφύλακες που μεταφέρουν όπλα θα ήταν μεταξύ της πρώτης αποστολής ένοπλων αξιωματούχων της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη.

Η υπηρεσία που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία επίσης ορίζεται ως δύναμη επιβολής του νόμου, προσπαθεί να ρυθμίσει τη νομική βάση για τους νέους φρουρούς να φέρουν όπλα.

Κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την Πολωνία για να μεταφέρει όπλα επιτόπου - αλλά προβλέπει να κάνει το ίδιο και αλλού.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri είπε την Τρίτη (16 Μαρτίου) στους ευρωβουλευτές ότι έκτοτε είχε καταλήξει σε «συμφωνία γεφύρωσης» με την Αθήνα, ώστε οι φρουροί της να μπορούν επίσης να μεταφέρουν όπλα σε αποστολές στην Ελλάδα.

«Είμαστε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία της ΕΕ, χωρίς αμφιβολία για αυτό, αλλά είμαστε επίσης περισσότερο μια πλήρως ευρωπαϊκή δύναμη επιβολής του νόμου», πρόσθεσε.

Ο Leggeri είπε ότι διεξάγονται έλεγχοι ιστορικού για ποινικά αρχεία των μελλοντικών ένοπλων φρουρών.

Οι «νεοσύλλεκτοι» ανήκουν στη λεγόμενη στελέχωση υπαλλήλων της ΕΕ «κατηγορίας 1», οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός μελλοντικού σώματος 10.000 μόνιμων στελεχών υπό τον έλεγχο του Frontex.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία ελέγχου του προσωπικού της κατηγορίας 1, ώστε να μπορούμε να τα αναπτύξουμε με χρήση της δύναμης», είπε.

Ο Leggeri είπε ότι το σχέδιο είναι να επιτευχθούν παρόμοιες «συμφωνίες γεφύρωσης» έως το καλοκαίρι σε ισχύ με άλλα κράτη μέλη που φιλοξενούν επί του παρόντος τις αποστολές της.

Εκτός από την Ελλάδα, η Frontex δραστηριοποιείται στις Κανάριες Νήσους, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία. Λειτουργούν επίσης στα χερσαία σύνορα στη Βουλγαρία, καθώς και στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Η rontex διαθέτει σήμερα περίπου 500 άτομα εκπαιδευμένο προσωπικό της κατηγορίας 1. Άλλοι εκπαιδεύονται επί του παρόντος στην Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με το EuObserver o οργανισμός επιδιώκει να έχει τουλάχιστον 700 υπαλλήλους της κατηγορίας 1 έως το τέλος του έτους. Περίπου 200 θα επιλεγούν αυτόν τον μήνα από μια εφεδρική λίστα που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2019.

Η μεγαλύτερη λειτουργία της παραμένει στην Ελλάδα, όπου έως και 800 αξιωματικοί της Frontex είναι τοποθετημένοι κάθε στιγμή.

Η κίνηση πραγματοποιείται εν μέσω συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρξαν αναφορές για Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν πυροβολισμούς στον αέρα στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον ποταμό Έβρο.
Η Ana Cristina Jorge, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος επιχειρησιακής απόκρισης της Frontex, δήλωσε ότι μία από τις περιπολίες της είχε παρακολουθήσει τους πυροβολισμούς.

«Όσον αφορά την επιθετικότητα από την Τουρκία εναντίων της Fornetx, αυτή την έχουμε εδώ πολύ καιρό», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ζήτημα οπλοκατοχής ήταν επίσης η πηγή μιας άλλης διαμάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του οργανισμού. Οι δύο πλευρές κατηγορούν έμμεσα η μία την άλλη για τις καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση της νομικής βάσης του οπλισμού των φρουρών.

Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός παραμένει υπό έλεγχο από ευρωβουλευτές που εξετάζουν τον φερόμενο ρόλο της για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των επίδοξων αιτούντων άσυλο.

Η Frontex υποτίθεται ότι είχε προσλάβει περίπου 40 παρατηρητές θεμελιωδών δικαιωμάτων πριν από τέσσερις μήνες. Προς το παρόν δεν έχει προσλάβει. Ωστόσο, ο Leggeri είπε ότι τουλάχιστον 15 θα πρέπει να προσληφθούν έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές Απριλίου.

Η Επιτροπή κατηγόρησε τη Leggeri για τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας επίσης ότι ο οργανισμός πρέπει ακόμη να προσλάβει τρεις αναπληρωτές εκτελεστικούς διευθυντές και έναν μόνιμο αξιωματικό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

«Θα ήταν καλύτερα αν όλα τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ήταν στη θέση τους», δήλωσε η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson.

Πηγή sigmalive.com