ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ο ύποπτος ρόλος της Johansson στο Αιγαίο: H γαλλική Δεξιά προστρέχει σε βοήθεια του επικεφαλής της Frontex

Σε σύγκρουση μεταξύ της Επιτρόπου Εσωτερικών και Μετανάστευσης, Ylva Johansson, και της Γαλλικής δεξιάς, αναφέρεται το δημοσίευμα της Le Monde (κείμενο Jean-Pierre Stroobants), με αφορμή επιστολή της ομάδας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων LR, μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Στην επιστολή κάνει λόγο για «απόπειρα αποσταθεροποίησης», για «θεμελιώδη διαφορά», ή ακόμη και για «πολιτική δίκη» της Επιτρόπου εναντίον του Fabrice Leggeri, του εκτελεστικού διευθυντή του Frontex.

Όσον αφορά στις επαναπροωθήσεις μεταναστών (από την Ελλάδα προς την Τουρκία), οι Γάλλοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τις εξηγήσεις που έχουν παρασχεθεί μέχρι στιγμής από την Frontex. Από τα δεκατρία αμφίβολα επεισόδια, οκτώ θεωρήθηκαν νόμιμα από μια ομάδα εργασίας, που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή, ενώ εκκρεμούν ακόμη πέντε υποθέσεις, για τις οποίες η κα Johansson απαίτησε «όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Ο επικεφαλής της ομάδας François Xavier-Bellamy, ρωτάει με τη σειρά του την Επίτροπο, αν απάντησε σε μια επιστολή που της απηύθυνε τον Νοέμβριο ο κ. Leggeri, με την οποία ζητούσε σαφείς οδηγίες, για το πώς να αντιμετωπίσει την Τουρκία, η οποία κατεύθυνε μετανάστες μαζικά στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τον Μάρτιο του 2020, και για την οποία υπάρχουν υποψίες από ορισμένες πηγές, ότι είναι η πηγή πληροφοριών σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Η ομάδα του LR, η οποία απολαμβάνει τη σιωπηρή υποστήριξη άλλων εκλεγμένων αντιπροσώπων του ΕΛΚ, απαιτεί επομένως, όλες τις ανταλλαγές μεταξύ του Frontex και της Επιτροπής, απευθύνοντας στο τέλος της επιστολής ερωτήσεις, ως προς μια πιθανή διαφωνία μεταξύ του Επιτρόπου Johansson και του Frontex, σχετικά με τις ίδιες τις αποστολές του οργανισμού.

Με την ιδέα, ότι η Επίτροπος είναι υπέρμαχος των «ανοιχτών συνόρων» – την οποία αμφισβητεί – οι ευρωβουλευτές ρωτούν, εάν υπάρχει, από την πλευρά της, «μια θεμελιώδης διαφωνία», σχετικά με την τρέχουσα στρατηγική της Επιτροπής Von der Leyen, που στοχεύει στην εγγύηση του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», δηλαδή τον έλεγχο των συνόρων, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη συμβολή στην «εσωτερική ασφάλεια».

«Εισάγοντας μια πολιτική δίκη με αβάσιμες κατηγορίες, παίρνετε το ρίσκο να παραβιάσετε τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, να εξοντώσετε τους έντιμους και πιστούς αξιωματούχους, να αποδυναμώσετε τη συνοχή της ευρωπαϊκής δράσης», καταλήγει η επιστολή.

Σε επικοινωνία την Κυριακή με το Γραφείο της κ. Johansson, αναφέρθηκε, ότι είχε λάβει την επιστολή αλλά δεν ήθελε να αντιδράσει αμέσως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου