Πρωτοφανείς μεθόδους εκβίασης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών αποκάλυψε η έρευνα της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Νεαροί μετανάστες βιντεοσκοπούνται ενώ βασανίζονται φρικτά και οι εικόνες στέλνονται στους συγγενείς τους, προκειμένου να καταβάλλουν χρήματα ως λύτρα και να απελευθερωθούν.
Εύοσμος, Δενδροπόταμος και Μενεμένη είναι μερικές από τις περιοχές που είχαν μετατραπεί σε φυλακές για δεκάδες μετανάστες. Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη 13 Πακιστανών, είχε οργανώσει τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη, τη φυλάκιση και την περαιτέρω προώθηση των μεταναστών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Κερδίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνον από τις υποθέσεις που εξαρθρώθηκαν μετά την έρευνα των αστυνομικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τα μέλη του κυκλώματος σε λίγες ημέρες, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, υπολογίζεται ότι κέρδισαν περίπου από 150.000 ευρώ.
Η έρευνα της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος ξεκίνησε όταν αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα αυτοκίνητα κινούνται στον άξονα Θεσσαλονίκης – νομού Κιλκίς, μεταφέροντας μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των εμπλεκομένων, όλοι τους πακιστανικής καταγωγής, ο αδερφός ενός νεαρού Αφγανού που ζει στην Τουρκία ειδοποίησε ομοεθνή του στη Θεσσαλονίκη ότι έλαβε βίντεο στο οποίο διακρίνεται ότι άγνωστοι τον βασανίζουν χρησιμοποιώντας πυρακτωμένο σίδερο.

Η πληροφορία έφτασε γρήγορα στους αστυνομικούς που ήδη ερευνούσαν την υπόθεση και έτσι σήμανε συναγερμός. Γρήγορα εντοπίστηκε ένα παράπηγμα στον Δενδροπόταμο, το οποίο ήταν κλειδωμένο με λουκέτο. Στο εσωτερικό του ήταν φυλακισμένοι δύο Αφγανοί μόλις 16 χρόνων ο ένας και 21 χρόνων ο δεύτερος. Ήταν οι νεαροί που βασανίζονταν στο βίντεο.

Επιχείρηση «Σαγί»

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση – σκούπα με τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων προσώπων. Οι αστυνομικοί βρήκαν γρήγορα διαμέρισμα στον Εύοσμο, όπου ήταν η βάση του κυκλώματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 13 που συνελήφθησαν, οι διακινητές αρχικά μετέφεραν τους δύο νεαρούς εκεί, απαιτώντας επιπλέον χρήματα για τη μεταφορά τους μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Εκεί άρχισαν να τους βασανίζουν χρησιμοποιώντας πλαστικά και ξύλινα κοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασχέθηκαν. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στον Δενδροπόταμο όπου τους βασάνιζαν με πυρακτωμένα σίδερα.

Η μέθοδος της βιντεοσκόπησης βασανιστηρίων και της εκβίασης συγγενών για να στείλουν χρήματα για την απελευθέρωση των δικών τους ανθρώπων, εκτιμάται ότι έχει αναπτυχθεί έντονα το τελευταίο διάστημα σε τέτοιες «επιχειρήσεις» των κυκλωμάτων διακινητών. Στο πλαίσιο της έρευνας των διωκτικών αρχών εξετάζεται εάν οι εμπλεκόμενοι έχουν και άλλο παρόμοιο υλικό από άλλους μετανάστες που έμειναν φυλακισμένοι και απελευθερώθηκαν αφού πρώτα πλήρωσαν, ενώ όμως είχαν βασανιστεί. Ήδη τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν εξετάζονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου κυκλώματος το επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται στη δράση ενός 20χρονου, του αποκαλούμενου «Σαγί», όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως από το κινητό του συγκεκριμένου στάλθηκε το βίντεο με τους δύο άτυχους Αφγανούς στον αδερφό του ενός που βρίσκεται στην Τουρκία. Ο ίδιος ήταν αυτός που αναγνωρίστηκε από τα θύματα ότι τους βασάνιζε, ενώ επιβεβαιώθηκε και η εμπλοκή των άλλων δώδεκα ατόμων. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, ο νεαρός φέρεται να συντόνιζε όλες τις διακινήσεις από τον Έβρο μέχρι και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι εισέπραττε από 800 έως 1.000 ευρώ για τη μεταφορά των μεταναστών από τα σύνορα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. 

Όπως καταγράφεται στη δικογραφία το κύκλωμα είχε διάφορους «σταθμούς» κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να μην γίνονται αντιληπτά τα «καραβάνια» των μεταναστών που διακινούνται.
Στις «φυλακές» της Θεσσαλονίκης αναγκάζονταν να δώσουν αυτά τα χρήματα, παρ’ ότι οι ίδιοι υποστήριζαν ότι είχαν πληρώσει με ποσά που έφταναν τις 2.000 ευρώ για τη μεταφορά τους από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, κατονομάζοντας το βασικό στέλεχος του κυκλώματος στην Τουρκία. Και ορισμένοι αποφάσισαν να πληρώσουν και άλλα χρήματα για να φτάσουν μέχρι τη Σερβία. Το δρομολόγιο μέχρι εκεί κόστιζε περίπου 800 ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αστυνομικοί εντόπισαν πολλές περιπτώσεις μεταφοράς προς συνοριακά χωριά του νομού Κιλκίς, απ’ όπου κινούνται τα πλοκάμια άλλων κυκλωμάτων που συνδέονται με πρόσωπα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Σερβία.


ΠΗΓΗ   karfitsa.gr