Ενώ η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό συντονισμένα σε Έβρο και Νησιά, τα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών προσπαθούν να περνούν ανθρώπους και από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Αυξημένα είναι τις τελευταίες ημέρες τα «κύματα» παράτυπων μεταναστών, τα οποία καθοδηγούμενα από την τουρκική πλευρά, αποπειρώνται να εισέλθουν στην ελληνική ενδοχώρα από τον ποταμό Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου. Συγχρόνως, όμως με το μέτωπο προς την Ανατολή, τα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών εντείνουν την πίεση και από τον Βορρά, δηλαδή τη Βουλγαρία.

Την αποκάλυψη έκανε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας. «Παίζουμε κρυφτό και κυνηγητό με μετανάστες και διακινητές σε όλη τη Θράκη, όχι μόνο στον Έβρο. Έχουμε κινητικότητα και από τη μεριά της Βουλγαρίας, το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα να σας πω την αλήθεια, γιατί μέχρι τώρα τα μάτια μας τα είχαμε μπροστά -στα ελληνοτουρκικά σύνορα- και βλέπουμε τελικά ότι οι διακινητές έχουν ανοίξει κι άλλο “μονοπάτι”, από πίσω. Αλλά και στο πίσω μέρος, έχουμε ένα ισχυρό “πλέγμα” ετοιμότητας, σε Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, και μπορούμε να το διαχειριστούμε», δήλωσε και έκανε λόγο για έναν «διαρκή αγώνα απέναντι στα μεγάλα κυκλώματα διακινητών, που προσπαθούν να βρουν συνέχεια καινούργια μονοπάτια».

Πίεση σε Έβρο και Νησιά

Το βράδυ της Δευτέρας 05/04, στην παρέβρια περιοχή Φερών Έβρου, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να μεταφέρει παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική δύο μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μία πλαστική βάρκα και 2.156 ευρώ.

Αυτό, όμως, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό περιστατικό που έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες οι συνοριοφύλακες. «Έχουμε μία αυξημένη πίεση, δεν πιστεύω να είναι τυχαίο πως το ίδιο χρονικό διάστημα που έχουμε πίεση από τα Νησιά, έχουμε κι από τον Έβρο. Αυτά συνήθως δεν πήγαιναν μαζί, φαίνεται όμως ότι κατευθύνεται το μεταναστευτικό (εν. από την Τουρκία). Γι’ αυτό χρειάζεται και από εμάς αυξημένη ετοιμότητα, η οποία υπάρχει. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Δεν θα έχουμε ξανά αυτό που είχαμε πέρσι», δήλωσε ο κος Χαρέλας, επαναλαμβάνοντας πως «έχει εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό, δεν είναι πλέον απλές μεταναστευτικές ροές, λόγω κάποιου πολέμου, ώστε να γίνουν όλοι πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ εξέφρασε βεβαιότητα πως «οι ροές θα αυξάνονται κατά διαστήματα» αλλά και ετοιμότητα από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας για να τις διαχειριστεί.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης του φράχτη στο Βόρειο τμήμα του Έβρου (Καστανιές) και επέκτασής του στο Νότιο τμήμα (Φέρες), στα σημεία όπου ο ποταμός Έβρος δεν είναι το φυσικό σύνορο των δύο χωρών και διαχρονικά τα “εκμεταλλεύονται” οι διακινητές. Επίσης, αυτό το διάστημα τοποθετούνται σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Έβρου 11 πυλώνες, στους οποίους εγκαθίσταται σταδιακά το ηλεκτρονικό “δίχτυ” παρακολούθησης των κινήσεων διακινητών και διακινούμενων.

Ν. Μηταράκης: «Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών»


Τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ylva Johansson, καλεί σε ενέργειες ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα», δήλωσε ως προς τις τουρκικές ενέργειες, ενώ για τη στάση της Ελλάδας είπε: «Η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από τον Frontex, προστατεύει ενεργά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι νομικά υποχρεωμένη να κάνει. Όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα συνεχίζουμε να μην ανεχόμαστε καμία απόπειρα παράνομων διελεύσεων, ενορχηστρωμένων από την Τουρκία».

Πηγή xronos.gr