Να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων της και να ανταποκριθεί πλήρως στη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Κύπρου, μετά την πρώτη Τριμερή Διάσκεψη, που έγινε στο Βελιγράδι, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε ότι υπάρχει σαφής ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τη Συμφωνία του 2016 και υποχρέωσή της να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από το έδαφός της αλλά και να δέχεται επιστροφές από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του ο οποίος καλωσόρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία, όσον αφορά τον τρόπο του καθορισμού του θέματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μέσα από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο: πάνω σε αυτό χτίζουμε τις φιλίες μας, τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες. Και βέβαια, πρέπει να πω ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο όταν συζητάμε με μια χώρα, όπως η Σερβία, με την οποία η ιστορία μας έχει σε μεγάλο βαθμό ταυτιστεί μέσα στο πλαίσιο των αιώνων. Έχουμε βρεθεί πάρα πολλές φορές ο ένας δίπλα στον άλλο σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή iefimerida.gr