Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως κανένας “λαθρομετανάστης” δεν νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και κανένας “λαθρομετανάστης” δεν έχει πεθάνει από κορωνοϊό. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σχετικών δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ότι κανένας αλλοδαπός δεν έχει νοσήσει ή πεθάνει από τη νόσο COVID-19 δεν έχει καμία βάση.

Στοιχεία του ΕΟΔΥ τεκμηριώνουν πως μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19 είναι και αρκετοί αλλοδαποί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά από τις 27/9/2020 στην οποία αναφέρεται ότι:

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν και οι δράσεις παρέμβασης του ΕΟΔΥ με επιδημιολογικούς ελέγχους, με ταχεία τεστ αντιγόνου σε γειτονιές της Αττικής, με σκοπό την πιο γρήγορη περιχαράκωση της επιδημίας. Σήμερα, συγκεκριμένα, στη δράση του ΕΟΔΥ στην Κουμουνδούρου, σε 574 ελέγχους βρέθηκαν 23 θετικά, 6 Έλληνες και 17 αλλοδαποί.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 27/9/2020, καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος μετανάστη από δομή φιλοξενίας. Επρόκειτο για Αφγανό 61 ετών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος διέμενε στη δομή της Μαλακάσας και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. [πηγή]

Σε σχετικά δημοσιεύματα της ίδιας περιόδου διαβάζουμε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των αρμόδιων φορέων υγείας:

Στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» οι αλλοδαποί ασθενείς αυξάνονταν συνέχεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά από κάθε εφημερία. Στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Στο 5% υπολογίζεται το ποσοστό των αλλοδαπών ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» δε οι αλλοδαποί με λοίμωξη COVID-19 αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων, και μάλιστα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 χρόνων. Στις ΜΕΘ του νοσοκομείου το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων είναι επίσης αλλοδαποί.

Συμπέρασμα

Από όλα τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως έχουν καταγραφεί τόσο θάνατοι, όσο και εισαγωγές μεταναστών σε ΜΕΘ λόγω της νόσου COVID-19.