Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Λέσβος: Σχέδιο για κλείσιμο δομής μεταναστών πυροδοτεί νέα κόντρα – Στο επίκεντρο και οι ΜΚΟ

Σταθεροί παραμένουν στο αίτημα τους οι κάτοικοι της Λέσβου για άμεση αποχώρηση των μεταναστών από τις δομές. Τι ζητούν οι ΜΚΟ; Πώς αντιδρούν οι κάτοικοι; Προσεχώς νέες κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων της Λέσβου προξενούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις ορισμένων ΜΚΟ για το κλείσιμο της δημοτικής εγκατάστασης του Καρά Τεπέ, που έχει ήδη ξεκινήσει να εκκενώνεται με κυβερνητική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ της Μόριας κάηκε το φθινόπωρο και για τον λόγο αυτό στήθηκε μια νέα δομή σε χρόνο ρεκόρ στο Καρά Τεπέ, χωρητικότητας 7.000 ατόμων. Δίπλα σε αυτήν υπάρχει μια μικρότερη δημοτική δομή που φιλοξενεί τουλάχιστον 1.000 μετανάστες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με ειδικές ανάγκες και προβλήματα, η οποία οδηγείται προς κλείσιμο.

Στο σημείο αυτό, οι τοπικές αρχές επιθυμούν να ανοίξουν εκ νέου πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όπως ήταν πριν λειτουργήσει η μικρή δομή φιλοξενίας.
Οργανώσεις όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε κοινή ανακοίνωση με την Oxfam, χαρακτηρίζουν «απογοητευτική και ακατανόητη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει μια εναλλακτική δομή υποδοχής, αντί να τη χρησιμοποιεί στο μέγιστο της χωρητικότητάς της.

Ωστόσο, κάτοικοι της Λέσβου αμφισβητούν τον ρόλο των ΜΚΟ. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Μόριας, Ιωάννης Μαστρογιάννης, αναφέρει στο Sputnik ότι η πλειονότητα των ΜΚΟ «θέλουν να έχουν αντικείμενο και λόγο ύπαρξης. Αν φύγουν από εκεί οι μετανάστες, οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν λόγο ύπαρξης, άρα δεν θα επιδοτούνται και θα πρέπει να αποχωρήσουν».

Και προσθέτει:
«Όσο γρηγορότερα κλείνει μια δομή τόσο το καλύτερο. Όσοι φεύγουν θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα η στο εξωτερικό ανάλογα με το τι έχει γίνει με το αίτημα ασύλου τους. Περιμένουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να αποχωρήσουν».
Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η Μόρια είναι πλέον μια διαφορετική περιοχή: «Η ζωή αρχίζει και επανέρχεται στα φυσιολογικά της όπως ήταν πριν από έξι χρόνια».

«Είναι η μόνη δομή που δεν πρέπει να κλείσει»
Παράλληλα υπάρχουν και άλλες φωνές που ενώ ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τους μετανάστες, επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη δομή πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία.

«Η δομή που θέλουν να κλείσει είναι υποδειγματική και σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ομαλά. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτή η δομή πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και να καταργηθούν όλες οι υπόλοιπες, ενώ το νησί θα αποσυμφορείται παράλληλα από τους μετανάστες» επισημαίνει στο Sputnik η Εριφύλη Χιωτέλλη, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με πυξίδα τον πολίτη».
Η ίδια υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένος ο τρόπος λειτουργίας της δομής που, όπως αναφέρει, υποστηρίχθηκε αποτελεσματικά από τις ΜΚΟ:
«Δεν πρέπει να διαμένουν μετανάστες στο νησί, παρά μόνο όσοι χρειάζονται πρώτες βοήθειες και επιθυμούν να καταγραφεί το αίτημα ασύλου τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να παίρνουν το δρόμο που επιθυμούν. Η μικρή δομή πρέπει να παραμείνει μόνο ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς δεν έχει χωρητικότητα για χιλιάδες ανθρώπους»

Απεναντίας όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή κλείνει αυτή τη μικρή δομή χωρίς προφανή λόγο. Άνοιξε την δομή των 7.000 ατόμων, ενώ έχει δεσμευτεί για νέα υπερδομή στο νησί χωρητικότητας 5.000 έως 10.000 ατόμων απέναντι στην ΕΕ».
Καταλήγοντας, η κα Χιωτέλλη προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων, μέσα στο προσεχές διάστημα, ώστε να μην δημιουργηθεί η νέα υπερδομή.


Πηγή sputniknews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου