ΕΦΘΑΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αναχώρησαν στις 4/5/21 το μεσημέρι, για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στα Λεχαινά Ηλείας, οι 184 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στις 3/4/21 στο λιμάνι της Καλαμάτας με τη θαλαμηγό “White Angel”, η οποία προχθές το απόγευμα έμεινε ακυβέρνητη λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή 51 ν.μ. νοτιοδυτικά Άκρα Ταίναρου στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και τη Συρία, που επέβαιναν στη θαλαμηγό, ξεκίνησαν από την Αττάλεια της Τουρκίας πριν από 10 και πλέον ημέρες με προορισμό την Ιταλία. Αμέσως όταν έφτασε στο λιμάνι η θαλαμηγό -ρυμουλκούμενη από το (αλιευτικό σκάφος) A/K “Μιχαήλ” Ν.Κ. 316-, οι διασωθέντες υποβλήθηκαν σε rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με τη συνδρομή εθελοντών του ΕΕΣ και από τον προληπτικό έλεγχο σε όλους, βρέθηκαν 13 με θετικό τεστ για κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι πρόσφυγες και μετανάστες επρόκειτο αφού καταγραφούν και ταυτοποιηθούν στην Καλαμάτα, αμέσως να μεταφερθούν σε κλειστή δομή της Ηλείας. Καθώς όμως εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού διανυκτέρευσαν στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου, όπου σιτίστηκαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Στη συνέχεια, με 6 λεωφορεία αναχώρησαν από την Καλαμάτα για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στα Λεχαινά Ηλείας.

Στο μεταξύ από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής, σχετικά με την «ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά Άκρα Ταίναρου Μεσσηνιακού κόλπου», ανακοινώθηκαν σήμερα (4/5/21) τα εξής:

«Ενημερώθηκαν την 02.05.2021, οι Λιμενικές Αρχές Καλαμάτας
, Γυθείου και Νεάπολης Βοιών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για περιστατικό ακυβερνησίας του Θ/Γ σκάφους “White Angel” (α.λ.σ.) λόγω μηχανικής βλάβης, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 51 ν.μ. νοτιοδυτικά Άκρα Ταίναρου στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Από τις ανωτέρω Λιμενικές Αρχές τέθηκαν σε εφαρμογή τοπικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Άμεσα και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, το Α/Κ “Μιχαήλ” Ν.Κ. 316, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Το Θ/Γ σκάφος εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νοτιοδυτικά Άκρου Ταίναρου. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από το “Μιχαήλ” και με τη συνοδεία σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Καλαμάτας, απογευματινές ώρες χθες, όπου αποβιβάστηκαν εκατόν ογδόντα τέσσερις (184) αλλοδαποί, καλά στην υγεία τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας».

Πηγή messinia24.gr