Μία 34χρονη πρόσφυγας από τη Σομαλία, κατέληξε στο νοσοκομείο της Χίου, όπου νοσηλευόταν με προχωρημένη φυματίωση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η γυναίκα είχε διασωληνωθεί στη ΜΑΦ του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, τις τελευταίες ημέρες, και πέθανε την Πέμπτη από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η άτυχη γυναίκα, που δεν είχε οικογένεια, είχε λάβει την προσφυγική ιδιότητα και έμενε εκτός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, με ενεργή φυματίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται σε πρόσφυγες ειδικά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι από την αρχή του χρόνου, έχει διαπιστωθεί ότι έξι άτομα νοσούν στη Χίο από το βάκιλο του Κοχ. Πρόκειται για δύο ανθρώπους από τη Σομαλία, δύο από το Αφγανιστάν και δύο από το Κονγκό.

«Πρόκειται για παραμελημένα περιστατικά που φτάνουν αργά στο Νοσοκομείο, ενώ έχουν πολύ καιρό τη νόσο», μας είπε γιατρός του νησιού. Θεωρείται δε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται ακτινογραφία θώρακα και τεστ μαντού (Mantoux), για όσους πρόσφυγες- μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά. «Δυστυχώς πολλές φορές είναι αργά για αυτούς τους ανθρώπους όταν φθάνουν σε νοσοκομειακή μονάδα. Μπορεί να είναι τόσο προχωρημένη η φυματίωση που να έχει προσβάλει μέχρι και τα οστά», τονίζει η ίδια γιατρός.

Πηγή anemosradio.gr