Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε χθες σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον φάκελο της «μπλε κάρτας», ο οποίος προτάθηκε το 2016 με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Το νέο σύστημα θα εισαγάγει αποτελεσματικούς κανόνες για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων πιο ευέλικτων προϋποθέσεων εισδοχής, ενισχυμένων δικαιωμάτων και της δυνατότητας μετακίνησης και εργασίας πιο εύκολα μεταξύ των κρατών - μελών. Η συμφωνία για την αναθεωρημένη μπλε κάρτα αποτελεί βασικό στόχο του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Οπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, «η μπλε κάρτα της Ε.Ε. θα συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα αυξήσει την παραγωγικότητα για να επιτρέψει στην Ένωση να αναδειχθεί ισχυρότερη από αυτήν την πανδημία».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι «η συμφωνία αποτελεί βασικό στοιχείο του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα μας επιτρέψει να ομαλοποιήσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική» και προσέθεσε ότι «οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την εργασία και τη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. και θα αναγνωρίσουν τις δυνατότητες των εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Πηγή efsyn.gr