Σε ύφεση βρίσκεται το προσφυγικό/ μεταναστευτικό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Τζιανλούκα Ρόκο – Οι ροές προς την Ελλάδα από την Τουρκία έχουν μειωθεί δραστικά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα ενώ ο αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά είναι πολύ μικρότερος από ότι ενάμισυ χρόνο πριν», τόνισε σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το μέλλον παραμένει ένα ερωτηματικό».

Η Ευρώπη παραμένει πάντα προορισμός των μεταναστών όπως φαίνεται και από την έξαρση των αφίξεων στην Ισπανία,σύμφωνα με το voria.gr.

Ο κ. Τζιανλούκα εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς όπως τόνισε ένας βασικός λόγος για την μείωση των ροών ήταν η πανδημία.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί όταν οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα», σημείωσε.

Όσον αφορά στη δημιουργία ψηλού τοίχου ως περίφραξη σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας όπως συνέβη πρόσφατα στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, (εργασία της οποίας της τεχνική εκτέλεση ανέλαβε ο ΔΟΜ) ο επικεφαλής του ΔΟΜ τόνισε ότι οι σχετικές οδηγίες δόθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημείωσε ωστόσο ότι το πιο σημαντικό είναι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να μπορούν ελεύθερα να μπαίνουν και να βγαίνουν στη δομή όπου διαμένουν, καθώς «η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη λειτουργία κλειστών κέντρων για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες».

Επίσης όπως σημείωσε ο κ. Ρόκο σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον covid 19 στα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων.


ΠΗΓΗ   politic.gr