ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Υπ. Μετανάστευσης: Από παθολογικά αίτια οι δύο θάνατοι στη ΒΙΑΛ - Ζητεί εξηγήσεις για γέννα εκτός ΚΥΤ

Έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ της Χίου γέννησε το πρωί της Δευτέρας Σομαλή πρόσφυγας, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA. Τόσο η ίδια, όσο και το μωρό βρίσκονται στο νοσοκομείο του νησιού και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η 25χρονη παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν οι πόνοι των συσπάσεων θα έπρεπε - εφόσον διέμενε και στην πόλη της Χίου - να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο ραντεβού τής το είχαν κλείσει για τις 5 Μαΐου, αλλά εκείνη δεν πήγε.

Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων.

Άμεσα βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ, τη βοήθησαν να γεννήσει το έκτο μωρό της, χωρίς προβλήματα, ενώ μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η 25χρονη Σομαλή είχε μεταφερθεί από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε διαμέρισμα στην πόλη της Χίου στις 24 Νοεμβρίου 2020, ενώ άλλες 64 εγκυμονούσες έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021 σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα.

Ήδη έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΜΚΟ «Άρσις», η οποία έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η 25χρονη Σομαλή, ενώ ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, «από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς».

Η διοίκηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο και αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

Υπενθυμίζεται ότι 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη), «και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του», ενώ 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου