H Τουρκία οφείλει να συνεχίσει να αποτρέπει τις αναχωρήσεις μεταναστών και θα πρέπει επίσης να επανεκκινήσει τις επιστροφές από την Ελλάδα στο έδαφός της, επεσήμανε σχετικά η Επίτροπος της ΕΕ για το μεταναστευτικό, Ύλβα Γιόχανσον, κληθείσα να περιγράψει τις συζητήσεις που είχε το Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα.

Η Επίτροπος επανέλαβε ότι η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας (του 2016) συνεχίζει και ισχύει και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα επί των συμφωνηθέντων. Δήλωσε ότι στη συνέχεια η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία τη συνέχιση της υποστήριξης των κοινοτήτων προσφύγων που φιλοξενεί η γειτονική χώρα.

Η Επίτροπος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι έθεσε το ζήτημα που αναφέρεται σε επιστολή της Frontex σχετικά με προκλητικούς ελιγμούς τουρκικών πλοίων κοντά σε πλοία της Frontex. «Αυτές οι συμπεριφορές είναι μη αποδεκτές, πολύ περισσότερο που τα σκάφη αυτά είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Η τουρκική πλευρά δεν έχει την ίδια άποψη, αλλά ξεκαθάρισα τη θέση της ΕΕ», είπε.

Η Επίτροπος προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησής που είχε με τον επικεφαλής του UNHCR Φιλίππο Γκράντι στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του UNHCR επεσήμανε ότι «η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και δεν αφορά τον UNHCR», αλλά τάχθηκε σαφώς υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης των προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία.

Πηγή gr.euronews.com