Με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Μονάχου, Σύριος αιτών άσυλο επέστρεψε από την Ελλάδα στη Γερμανία, καθώς κρίθηκε παράνομη η «Συμφωνία Ζεεχόφερ».

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, που χειρίστηκαν την υπόθεση, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου εκδόθηκε στις 4 Μαΐου 2021 και υλοποιήθηκε στις 12 του ίδιου μήνα, με τον Σύριο αιτούντα να επιστρέφει αεροπορικώς στη Γερμανία με πτήση που προγραμματίστηκε από τις γερμανικές αρχές.

Όπως περιγράφουν οι δύο οργανώσεις, ο επωφελούμενος είχε αρχικά αιτηθεί διεθνή προστασία στην Ελλάδα και ταξίδεψε στη Γερμανία, ωστόσο τον Αύγουστο 2020 συνελήφθη στα γερμανοαυστριακά σύνορα. Παρά το γεγονός ότι δήλωσε τη βούλησή του για κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας στη Γερμανία επεστράφη την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα χωρίς, όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ.

Στην Ελλάδα απορρίφθηκε το αίτημα διεθνούς προστασίας και είχε εκδοθεί απόφαση επανεισδοχής του προς την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η «Συμφωνία Ζεεχόφερ», όπως είναι γνωστή, είναι συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 και προβλέπει την άρνηση εισόδου σε αιτούντες που προηγουμένως έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και οι οποίοι εισέρχονται στη Γερμανία από τα σύνορα με την Αυστρία.

Πηγή businessnews.gr