Για τον έλεγχο που διενεργείται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό
κάνει λόγο στη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

28.09.2020, 16:28 ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι 63 ΜΚΟ έχουν απορριφθεί και δεν έχει επιτραπεί η ένταξη τους στο μητρώο. Ο κ . Μηταράκης εξηγεί που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα στα νησιά και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, ενώ κατηγορεί την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να μην αποδέχεται τα αιτήματα επιστροφών παράνομων μεταναστών.

Τι έχει δείξει ο έλεγχος στις ΜΚΟ που ασχολούνται µε το Μεταναστευτικό;


Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε κατέστησαν την κοινωνία των πολιτών ασφαλή και θωρακισμένη απέναντι σε έκνομες και υπονομευτικές -ως προς το ανθρωπιστικό της έργο- συμπεριφορές. Η δημιουργία του Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και των µελών τους συναρμόζει ένα ισχυρό και συνεκτικό πλέγμα ελέγχου της δραστηριοποίησης οργανώσεων στο Μεταναστευτικό. Παράλληλα, δημιουργεί αποδεδειγμένα φυγόκεντρες τάσεις από τη χώρα µας σε οργανώσεις των οποίων η δράση υπήρξε προβληματική. Σήμερα έχουν πιστοποιηθεί από το Μητρώο µας 38 ΜΚΟ, 28 βρίσκονται στην Α’ και 67 στη Β’ φάση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 63 οργανώσεις έχουν απορριφθεί. Σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παρανομίες από ΜΚΟ, συνεργαστήκαμε άψογα µε τις αρμόδιες ελεγκτικές και διωκτικές Αρχές. Αλώστε, το νέο πλαίσιο λογοδοσίας των ΜΚΟ φέρνει γρήγορα στο φως περιπτώσεις αυθαιρεσίας ή και ύποπτης δράσης. Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

Πότε θα είναι έτοιμες οι νέες δομές στα νησιά και πόσους µμετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενούν συνολικά;

Ο πραγματικός αριθμός διαμενόντων στις κλειστές δομές στα νησιά θα είναι μικρότερος από τη χωρητικότητα. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά φαινόμενα υπερπληθυσμού, δημιουργία των κλειστών, ελεγχόμενων δομών στα νησιά υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής µας στο Μεταναστευτικό, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Οι νέες δομές θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες και θα εμφυσήσουν το πολυπόθητο αίσθημά ασφαλείας στους νησιώτες. Η κατασκευή τους μακριά από τον αστικό ιστό θα συμβάλει στη µμείωση των συνεπειών του Μεταναστευτικού και στη βελτίωση της καθημερινότητας στα πολύπαθα νησιά µας. Βρισκόμαστε σε σύμπνοια µε τις τοπικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την κατασκευή των νέων δομών. Στη Σάμο, το νέο κέντρο στη θέση Ζερβού, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουνίου, αφότου ολοκληρωθεί η µμεταφορά των διαμενόντων από το ΚΥΤ στο Βαθύ. Η συνολική χωρητικότητά του θα είναι 1.500 άτομα. Στην Κω και τη Λέρο τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα μπορούν να φιλοξενήσουν 1.800 και 1.300 άτομα, αντίστοιχα. Στη Λέσβο έχει χορηγηθεί η άδεια χωροθέτησης για το νέο κέντρο δυναμικότητας 3.000 ατόμων, στη θέση Βάστρια. Η ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σημαντικά µμικρότερη (-18%) του σημερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου. Στη Χίο προχωράμε στη δημιουργία του νέου κέντρου στη θέση Άκρα Παχύ, µε χωρητικότητα 1.500 ατόμων. Τα νησιά µας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής µμεταναστών. Θέλω να σας πω ότι ο πραγματικός αριθμός διαμενόντων θα είναι µμικρότερος από τη χωρητικότητα. Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι, ώστε να µην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά φαινόμενα υπερπληθυσμού.

Αυξάνονται οι κατηγορίες για επαναπροωθήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. Τι απαντάτε;

Η χώρα µας φυλάσσει τα σύνορά της µε αποφασιστικότητα και πλήρη συµµόρφωση µε τους κανόνες εµπλοκής στη θάλασσα, το ∆ιεθνές και το Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο. Και αυτή ακριβώς η αποτελεσµατικότητα στην επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε. έχει απορρυθµίσει τη λειτουργία των δικτύων λαθροδιακινητών, οι οποίοι αναγκαστικά επιστρέφουν σε παλαιότερες διαδροµές της Μεσογείου. Και, φυσικά, έχει οδηγήσει σε παρακµή και την τουρκική προπαγάνδα. Η Ελλάδα δεν ήταν πριν από το 2015 και δεν θέλουµε να είναι πύλη εισόδου µεταναστών. Πρέπει, όµως, να γίνει σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα, όταν φυλά τα δικά της σύνορα, ταυτόχρονα φυλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το ζήτηµα, λοιπόν, δεν είναι µόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Εχω τακτικές συνοµιλίες µε τους υπουργούς των υπόλοιπων κρατών υποδοχής. ∆ηµιουργήσαµε τη MED 5, την οµάδα των µεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχής, και µε ενιαία και ενισχυµένη φωνή ζητάµε από την Ευρώπη παγιωµένη αλληλεγγύη και ίση κατανοµή των µεταναστευτικών βαρών. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία αναδεικνύουν την ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από µαζικές παράτυπες αφίξεις.

Εχουν περάσει τέσσερις µήνες από τότε που ζητήσατε την επιστροφή στην Τουρκία 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Εφαρµόζεται, τελικά, ή είναι κενό γράµµα η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας;

«Τα νησιά μας δεν είναι και δεν θα γίνουν τόπος μόνιμης διαμονής μεταναστών», δηλώνει σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΗ Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να «αξιοποιεί» την πανδηµία ως ευκαιρία και πρόσχηµα για να µην αποδέχεται τα αιτήµατα επιστροφών. Εµείς ζητούµε την πλήρη εφαρµογή της Κοινής ∆ήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016. Ειδικότερα, ζητάµε την αποτροπή των µεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια, καθώς και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και έχουµε στο πλευρό µας το σύνολο των κρατών-µελών, αλλά και των θεσµικών οργάνων της Ε.Ε. Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάµεσα στη θετική ατζέντα που της προσφέρει η Ευρώπη και την αρνητική στάση που κρατά, «ανακυκλώνοντας» τον αποµονωτισµό της.

Η κυβέρνηση συµπληρώνει σε λίγο δύο χρόνια ζωής. Είναι, πιστεύετε, η κατάλληλη συγκυρία για ανασχηµατισµό ή για πρόωρες εκλογές;

Η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Ιούλιο του 2023. Μέχρι τότε ασχολούµαστε µε την αποστολή µας, την εκπλήρωση των δεσµεύσεών µας απέναντι στον ελληνικό λαό. Αναφορικά µε τη σύνθεση της κυβέρνησης, αυτό, όπως καλά γνωρίζετε, είναι θέµα του πρωθυπουργού.

Πηγή parapolitika.gr