Με το πολεμικό ναυτικό να διατηρεί παρουσία στα νερά, η παρουσία της Αγκυρας δεν εξαντλείται στην εκπαίδευση του στρατού 

Η Τουρκία έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την ακτοφυλακή στη Λιβύη για τον εντοπισμό βαρκών με μετανάστες που κατευθύνονται για την Ευρώπη επιδιώκοντας να πάρει ένα ρόλο τον οποίο ως σήμερα έπαιζε μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε περιστατικό που συνέβη στις 13 Μαΐου, όπως γράφουν οι Times, τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν περίπου 40 χλμ ανοιχτά των ακτών της Χομς στη Λιβύη, προσέφερε βοήθεια σε βάρκα με 97 μετανάστες, πριν δώσει τον έλεγχο της επιχείρησής στους Λίβυους. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Λίβυους ακτοφυλακές και στρατιωτικές μονάδες στο πλαίσιο των σχεδίων της Αγκυρας για μακροχρόνια παρουσία στη Λιβύη. Για χρόνια οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν αυτές που εκπαιδεύουν τους ίδιους ενώ η Ιταλία παραχώρησε περιπολικά σκάφη. 

Μόνο φέτος πάνω από 13.000 μετανάστες έφτασαν από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που εντοπίστηκαν από τους Λίβυους πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Η Ιταλία και η Frontex δεν προσφέρουν βοήθεια στον εντοπισμό και την ακινητοποίηση των βαρκών ή από το φόβο μήπως εμπλακούν σε επιχειρήσεις που τελικά θα οδηγήσουν τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη. 

Η Τουρκία όμως δεν έχει τέτοιου είδους αναστολές. Επιπλέον επενδύει πολλά σε αυτού του είδους τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κερδίζοντας ισόβιες συμπάθειες μεταξύ των Λίβυων, γεγονός που προκαλεί -πολιτικά μιλώντας- τρόμο στην Ευρώπη.

Πηγή protagon.gr