«Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε προσφυγικούς καταυλισμούς της ενδοχώρας είναι περίπου διπλάσιος. Σε hotspot νησιών όπως η Λέσβος και η Σάμος γίνεται σχεδόν τριπλάσιος»

Το Spiegel Online εστιάζει στην προσπάθεια για τον εμβολιασμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε καταυλισμούς, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα. Όπως επισημαίνει «μόνο την Τρίτη στο Καρά Τεπέ (της Λέσβου) παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, 18 νέα κρούσματα. Είχαν γίνει μόλις 322 τεστ, αλλά βγήκε θετικό ποσοστό άνω του 5%. Ποιος να είναι ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων από τον ιό; Μόνο να μαντέψει μπορεί κανείς. Στον καταυλισμό ζουν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι. Οι εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις και οι συνθήκες διαβίωσης απάνθρωπες. Υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις αρουραίων σε μικρά παιδιά και βιασμούς. Τον Φεβρουάριο μία έγκυος γυναίκα είχε αυτοπυρποληθεί. Η πανδημία δεν είναι παρά μία ακόμη εξαθλίωση…»

Το Spiegel Online παραθέτει πρόσφατη μελέτη ιατρικής ομάδας, στην οποία συμμετέχει ο ιατρός Απόστολος Βεΐζης από την οργάνωση Intersos, από την οποία προκύπτει ότι «σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε προσφυγικούς καταυλισμούς της ενδοχώρας είναι περίπου διπλάσιος. Σε hotspot νησιών όπως η Λέσβος και η Σάμος γίνεται σχεδόν τριπλάσιος».

Πηγή circogreco.gr