Σημειώνεται ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ε.Ε.


Ένα νέο νόημα στο τι είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή ορθότερα τι διεκδικεί στο πλαίσιο αυτό, έδωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τον μηχανισμό αλληλεγγύης.

Η διεκδίκηση αφορά αφενός την αποδοχή του ρόλου του συνοριοφύλακα της Ε.Ε και αφετέρου την προσπάθεια να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της, δηλαδή να διώξει όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, ή όσους περισσότερους μπορεί, αφού άλλωστε στα μάτια του κανείς δεν είναι πρόσφυγας διότι… η Ελλάδα δεν συνορεύει με χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, άρα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για κανέναν που φτάνει, όπως προκύπτει από χθεσινή αποστροφή του.

Ο Έλληνας υπουργός, πέραν των προβληματισμών που εξέφρασε για το κατά πόσον ο προβλεπόμενος μηχανισμός αλληλεγγύης θα μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση μιας νέας κρίσης, υποστήριξε ότι μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου θα πρέπει να επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων χορήγησης ασύλου των εθνικών υπηρεσιών και τη συνεπακόλουθη ελεύθερη κυκλοφορία των αναγνωρισμένων προσφύγων εντός του κοινού χώρου.

Η πρόταση αυτή ουσιαστικά έρχεται σε συνέχεια παρελθουσών δηλώσεων του Ν. Μηταράκη, στις οποίες, για να “καθησυχάσει” ότι θα βρεθεί λύση και δεν θα έχουμε χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες με τις εξώσεις -χωρίς ουσιαστική προετοιμασία για ένταξη-, έλεγε ότι μετά τη γρήγορη απόδοση ασύλου θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για να φύγουν από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, μπορούν να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ε.Ε. με αυτά τα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά να μείνουν μόλις τρεις μήνες. Με λίγα λόγια ο Έλληνας υπουργός έκλεινε το μάτι στην παραμονή πέραν του νόμιμου ορίου στους πρόσφυγες, για τους οποίους φυσικά είχε νωρίτερα αγνοήσει την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων ένταξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εισήγηση του Έλληνα υπουργού ήταν γραμμένη ως απάντηση στον Γερμανό υφυπουργό Μάγιερ, ο οποίος επικεντρώθηκε στις δευτερογενείς ροές.

“Η μετεγκατάσταση παραμένει για την Ελλάδα το πιο αποτελεσματικό μέσο για να μοιράζονται τα βάρη. Και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα της πρώτης υποδοχής δεν θα πρέπει να συμμετάσχει η ίδια σε αυτό το εγχείρημα της ένταξης των προσφύγων. Έχουμε ήδη προστατέψει τα σύνορα, έχουμε ήδη επιδείξει ικανότητα υποδοχής και διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, επομένως το θέμα της ένταξης και ενσωμάτωσης ας το αναλάβουν και κάποιοι άλλοι εν πάση περιπτώσει” ανέφερε επίσης ο Ν. Μηταράκης σε μια αποστροφή ενδεικτική ίσως για το μέλλον του μοναδικού προγράμματος ένταξης Helios, το οποίο πρόκειται να αναλάβει το κράτος μετά το τέλος της παρούσας έκτακτης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ο Ν. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της εξαγωγής της Frontex και του μοντέλου της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, επετέθη στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, που συμμετείχε στη συζήτηση επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικής ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και δήλωσε υπερήφανος για “ένα απολύτως διαφανές σύστημα πολυετών συμφωνιών - πλαίσιο, ανοιχτών στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όσον αφορά τις προμήθειες, σε αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές”.
Αρβανίτης: Μήπως η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;

Η χθεσινή παρουσία του Νότη Μηταράκη στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) για όλες τις εγκαταστάσεις του υπουργείου με τετραετή διάρκεια και μέγιστο προϋπολογισμό 456 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τη Μετανάστευση, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη όσο και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς.

«456 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια για παροχή υπηρεσιών και 6,2 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτά τα χρήματα τα ελέγχουμε; Ο κ. Μηταράκης είπε κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την ένταξη, λέει, να την αναλάβουν άλλοι. Εμείς τι θα αναλάβουμε, κύριε Μηταράκη; Την κράτηση; Η χώρα μετατρέπεται σε κρατητήριο;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / The LEFT, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο Τwitter, επεσήμανε ότι “φυσικά ούτε για την ‘ταμπακιέρα’ των νέων αναθέσεων, που είναι ελέγξιμες, ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Θα κριθεί από τους πολίτες, αλλά και από τα ευρωπαϊκά όργανα!”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακαλύψει στο προσφυγικό τη χρυσοτόκο όρνιθα. Ο κ. Μηταράκης ξεπέρασε τον εαυτό του: Διαγωνισμός ύψους 456 εκατ. για τέσσερα χρόνια για 'παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management)'” σχολίασε ο Γ. Μπουρνούς.

Πηγή avgi.gr