Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στα Δυτικά Βαλκάνια και ένας από τους σημαντικότερους κόμβος στην επεξεργασία και διακίνηση σκληρών ναρκωτικών χαρακτηρίζεται η Αλβανία στην έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη Διακίνηση Ναρκωτικών και τη Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το 2019, η αστυνομία στα Βαλκάνια κατέσχεσε 255,4 κιλά κοκαΐνης, 30% λιγότερο από ό, τι το 2018. Το μεγαλύτερο μέρος κατασχέθηκε στην Αλβανία.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα λιμάνια της Αδριατικής στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή μεγάλων αποστολών κοκαΐνης, συνήθως κρυμμένων σε αποστολές άλλων προϊόντων από τη Λατινική Αμερική, αναφέρει η έρευνα.

Τα ναρκωτικά συνήθως αποθηκεύονται πριν αναμιχθούν με άλλες ουσίες και κατανέμονται σε μικρές ποσότητες μεταξύ 3 και 10 κιλών το καθένα. Στη συνέχεια διανέμονται σε όλη την Ευρώπη, κυρίως σε αυτοκίνητα και φορτηγά σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών του ΟΗΕ περίπου 60 έως 65 τόνοι ηρωίνης μεταφέρονται μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάθε χρόνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλες αποστολές ηρωίνης αποθηκεύονται στα Βαλκάνια, χωρίζονται σε μικρότερες και στη συνέχεια αποστέλλονται βόρεια από τη Σερβία στην Ουγγαρία ή ανατολικά μέσω της βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου στην Αλβανία. Από την Αλβανία, η ηρωίνη αποστέλλεται στην Ιταλία ή μέσω Μαυροβουνίου, Βοσνίας και μετά στην Κροατία.

Η ηρωίνη εισέρχεται στα Δυτικά Βαλκάνια από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας και, σε μικρότερο βαθμό, από την Ελλάδα.

Η κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στα Βαλκάνια, αλλά η Αλβανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της.

Η καλλιέργεια κάνναβης έχει μειωθεί από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά εξακολουθεί να καλλιεργείται ευρέως σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η κάνναβη από την Αλβανία διακινείται προς διάφορες κατευθύνσεις. Ορισμένες ποσότητες μεταφέρονται με πλοίο στην Ιταλία ενώ οι άλλες διαδρομές είναι προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση, η κάνναβη διακινείται από την Αλβανία στην Ελλάδα με πλοίο, ή από τα βουνά.

Πηγή epiruspost.gr