"Ηχηρό" μήνυμα ισχύος, σταθερότητας και στενής φιλίας, έστειλαν από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Μάϊου, ο Υπουργός Έθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη των δυο ανδρών έγινε με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέσα από αυτό, επιβεβαιώνεται το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ & ταυτόχρονα, ο μεγάλος γεωστρατηγικός του χαρακτήρας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα εμφανή αποτελέσματα της λειτουργικότητας του λιμένα, ειδικότερα, σε ό,το αφορά στον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων, όπως αυτά που "έδεσαν" το προηγούμενο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην φορτοεκφόρτωση στρατιωτικού υλικού.

"Η Αλεξανδρούπολη, μπορεί πλέον να προσελκύσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μεγάλες επενδύσεις, νέα έργα υποδομών στις προβλήτες του λιμένα, τον FSRU, τη σύνδεση με τον σιδηρόδρομο και την Εγνατία Οδό, καθώς και την σχεδιαζόμενη και συνεχιζόμενη επέκταση στην περιοχή του ΝΑΤΟϊκού αγωγού καυσίμου" είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έρχεται για 6η φορά στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε τόσο στο άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, όσο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις δύο ισχυρές αμερικανικές κοινοπραξίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, γεγονός που θα ανοίξει κι άλλο το δρόμο σε περεταίρω επενδυτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Παράλληλα, επισημάνθηκε τόσο από τον Πρέσβη των ΗΠΑ, όσο και από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας & Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα από τις αξίες και τα ιδανικά των δύο χωρών, εδώ και 200 χρόνια. Όπως είπαν και οι δύο άνδρες, ο δεσμός αυτός ενισχύεται κι άλλο, μέσα από την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας, στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη χώρα μας, γεγονός που οδήγησε τις διμερείς σχέσεις σε εντυπωσιακά επίπεδα. Ένα από τα σημεία που δημιουργούνται και ενισχύονται περαιτέρω δεσμοί, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι και η Αλεξανδρούπολη. Μέσω του Λιμανιού της, μαζί με την παρουσία αλλά και τη συνδρομή των ΗΠΑ, κεφαλαιοποιεί με γοργούς ρυθμούς τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα, με στόχο να διαδραματίσει σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο, στις περιφερειακές εξελίξεις, με τη δημιουργία νέων εμπορικών αλλά και ενεργειακών διαδρομών.

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης τονίζοντας χαρακτηριστκά πως η Αλεξανδρούπολη «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

Λίγο νωρίτερα, Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι περιηγήθηκαν στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα, προκειμένου να δουν το στρατιωτικό υλικό το οποίο βρίσκεται σταθμευμένο στο σημείο, είτε για ανα αποχωρήσει σιδηροδρομικώς από την Αλεξανδρούπολη, είτε για να αποσυναρμολογηθεί (όπως τα 41 ελικόπτερα που βρίσκονται από τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη) και να αναχωρήσει δια θαλάσσης για τις ΗΠΑ.

Η DEFENDER-Europe 21, υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα. Αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πάιατ, ανέφερε στέλνοντας ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι οι ΗΠΑ είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων, ενώ παράλληλα είπε ότι θα ξαναβρεθεί στη Θράκη σε λίγες μέρες και ειδικότερα στο Πετροχώρι της Ξάνθης στις 24 Μαϊου, για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21. Μία κοινή άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ στο πλαίσιο της DEFENDER Europe 21.

Ο Αμερικανός Διπλωμάτης, έκανε λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πρωτεύουσας του Έβρου, αλλά και τους κοινούς στόχους Ελλάδας - ΗΠΑ, που ενισχύονται και επιτυγχάνονται, μέσα από την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο κ. Πάιατ μίλησε για τον FSRU, έργο το οποίο χαρακτήρισε ως «σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον».

Στην Αλεξανδρούπολή, βρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ( ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση εξ αιτίας ενός προβλήματος υγείας που προέκυψε κατά την άφιξή τους στην Αλεξανδρούπολη), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης από την πλευρά της Ελλάδας. Από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία παρόντες ήταν ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Δείτε το εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό


Πηγή pameevro.gr