Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε εργαζόμενη σε στρατιωτικό εργοστάσιο,
ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (self test).

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση ακύρωσης που κατατίθεται στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο από εργαζόμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η προσφεύγουσα είναι υπάλληλος στη γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου στην οποία απαγορεύθηκε η είσοδος στον χώρο εργασίας, επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο και να το δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μάλιστα οι αρμόδιοι την ενημέρωσαν πως αν δεν υποβληθεί στον προβλεπόμενο υγειονομικό έλεγχο δεν θα επιτρέπεται η είσοδός της και θα καταγράφεται είτε ως αρνούμενη την παροχή εργασίας, είτε ως μη προσερχόμενη στην εργασία της.

Επίσης, καταγγέλλει πως ο συνταγματάρχης διοικητής του στρατιωτικού εργοστασίου διέταξε την αποχώρησή της και την ενημέρωσε, μέσω τρίτου, ότι εάν δεν αποχωρήσει θα καλέσει την Στρατονομία. Όπως λέει, κλείδωσε το γραφείο και τα ερμάρια της και την οδήγησαν συνοδεία μέχρι την έξοδο του στρατοπέδου-εργοστασίου.

Στην αίτηση της ζητά να ακυρωθεί ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος για κορωνοϊό, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, όπως και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ. Η ίδια είχε γνωστοποιήσει με επιστολή της στην υπηρεσία της και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι η επίμαχη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και πως δεν συγκατατίθεται σε καμία επεξεργασία των προσωπικών της δεδομένων.

Προσφυγές από 49 γονείς και μια φοιτήτρια

Αιτήσεις ακύρωσης κατά του νόμου 4790/2021 που αφορά στις ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία της COVID-19 κατέθεσαν στο ΣτΕ 49 γονείς με παιδιά-μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μια φοιτήτρια.

Πηγή newsbreak.gr