ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Το Τελωνείο δέσμευσε 118 πολυτελή αυτοκίνητα και μία θαλαμηγό!

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Θαλαμηγοί, αυτοκίνητα, μετρητά και άλλα λαθραία προϊόντα κατάσχεσε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο πρώτο τετράμηνο δεσμεύθηκαν ή κατασχέθηκαν 118 αυτοκίνητα, 1 μοτοσικλέτα, 1 βυτιοφόρο, 25 φορτηγά, 6 εμπορευματοκιβώτια και 1 επικαθήμενο. Επίσης η Ομάδα Δίωξης του Τελωνείου Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» δέσμευσε πολυτελές Ε.Ι.Χ μάρκας Mercedes-Benz με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, για οδήγηση από μη δικαιούχο πρόσωπο.

Παράλληλα υπάλληλοι του Τελωνείου Κέρκυρας προέβησαν σε δέσμευση πολυτελούς ταχύπλοου/ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, με σημαία Cayman Islands, μήκους 27,85 μέτρων, το οποίο μέχρι την ημέρα της δέσμευσής του κυκλοφορούσε, ελλιμενιζόταν και παρέμενε στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να έχει προβεί στις προβλεπόμενες διατυπώσεις και χωρίς να έχει καταβάλει τους αναλογούντες δασμούς, φόρους και τέλη ως πλοίο με σημαία τρίτης χώρας.

Ρευστά διαθέσιμα

Οι Αρχές επίσης πραγματοποίησαν 2.534 ελέγχους για εντοπισμό αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων και εντοπίστηκαν 35 περιπτώσεις μη δήλωσης ρευστών διαθεσίμων. Δεσμεύθηκαν ρευστά διαθέσιμα συνολικού ποσού 667.264 ευρώ ενώ επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 170.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, δεσμεύτηκαν στο Τελωνείο Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» 201.500 δολάρια Η.Π.Α. σε επιβάτη με προορισμό από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Καύσιμα

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) Αττικής πραγματοποιώντας έλεγχο σε ατομική επιχείρηση που παραλάμβανε διαλύτες από χώρες της Ε.Ε., διαπίστωσε ότι η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύτηκε τους διαλύτες χωρίς πρόθεση χρήσης τους ως διαλυτικό αλλά με σκοπό να τους αναμείξει με άλλα ενεργειακά προϊόντα προκειμένου να αποφύγει την καταβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ύψους 1.200.185,67 ευρώ.

H Θαλάσσια Ομάδα Ελέγχου της ΕΛΥΤ Αττικής, σε έλεγχο πλοίου διαπίστωσε πλεονάζουσα διαφορά στα καύσιμα ιδιοκατανάλωσης συνολικής ποσότητας 27,7 Μ/Τ, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τη νόμιμη κατοχή τους. Επιβλήθηκε πρόστιμο, οι δε αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 19.000 ευρώ.

Missing Trader

Σε διενεργούμενους ελέγχους της ΕΛ.Υ.Τ. Αττικής
διαπιστώθηκαν λαθρεμπορικές παραβάσεις, οι οποίες συνίστανται στην καταστρατήγηση της τελωνειακής διαδικασίας με την οποία παρέχεται απαλλαγή Φ.Π.Α. για εμπορεύματα που εισάγονται και στη συνεχεία αποστέλλονται σε άλλα κράτη-μέλη. Ειδικότερα, εντοπίσθηκαν εταιρείες οι οποίες, χρησιμοποιώντας τo τέχνασμα του εξαφανισμένου εμπόρου “missing trader” και της έκδοσης εικονικών στοιχείων, επιχείρησαν να διαφύγουν της καταβολής συνολικού ποσού Φ.Π.Α. που υπερβαίνει τις 220.000 ευρώ.

Πηγή newsauto.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου