ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Καταδίκη διακινητών στην πολύκροτη υπόθεση θανάτου 17χρονου μετανάστη από πυρά στη Σύμη

Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε κρίνει αθώους πρόκλησης ναυαγίου, απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας εκρήξεως

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, στους δύο κατηγορούμενους διακινητές που ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη τον Αύγουστο του 2015.

Όπως αναφέρει η dimokratiki.gr, με την υπ’ αριθμ. 443/11.3.2020 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε η υπ’ αριθμ. 106/2018 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με κατηγορούμενους για μεταφορά μεταναστών εκ κερδοσκοπίας από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα, τους Τούρκους διακινητές S. I. του S. 37 ετών και G. A. του J. 40 ετών.

Οι δύο κατηγορούμενοι, είχαν καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε ποινή κάθειρξης 202 ετών και 18 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 2.040.700 ευρώ.

Το πρωτόδικο δικαστήριο τούς είχε κρίνει αθώους πρόκλησης ναυαγίου, απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας εκρήξεως.

Οι νέες ποινές

Χθες η δίκη επαναλήφθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, που συνεδρίασε με άλλη σύνθεση και οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ο μεν πρώτος σε ποινή κάθειρξης 202 ετών και 6 μηνών και ο δεύτερος σε ποινή κάθειρξης 203 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα τα 20).

Τι είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2015

Οι δύο διακινητές ενεπλάκησαν σε επεισόδιο ανταλλαγής πυροβολισμών στη Σύμη, με θύμα έναν 17χρονο μετανάστη.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση με σκάφος λετονικής ακτοφυλακής, που εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία και στο οποίο επέβαινε ένας κελευστής από το Λιμεναρχείο Σύμης ως σύνδεσμος, την 29η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 13:00 εντοπίστηκε μηχανοκίνητο σκάφος, με σημαία Τουρκίας, να κινείται με κατεύθυνση προς τις ακτές της Σύμης.

Το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής πλησίασε την θαλαμηγό για να διενεργήσει νομότυπο έλεγχο. Οι διακινητές φέρονται να ανέπτυξαν ταχύτητα και να πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το σκάφος της λετονικής ακτοφυλακής. Ο κελευστής και μέλος του πληρώματος της λετονικής ακτοφυλακής κατάφεραν και επιβιβάστηκαν στην θαλαμηγό για να την ακινητοποιήσουν. Διαπίστωσαν ότι 93 παράτυποι μετανάστες ήταν κλεισμένοι εντός του χώρου ενδιαιτήσεων και οι χειρισμοί του σκάφους γίνονταν από το εσωτερικό της γέφυρας.

Στο διάστημα αυτό ο κυβερνήτης του σκάφους της λετονικής ακτοφυλακής ενημέρωσε τηλεφωνικά τον προϊστάμενο της λιμενικής αρχής και ζήτησε συνδρομή. Στο σημείο έσπευσε ιδιωτικό σκάφος με 4 λιμενικούς για συνδρομή. Ο κελευστής προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα της γέφυρας του σκάφους χωρίς να τα καταφέρει και στην πορεία φέρεται να έριξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλή σημεία για εκφοβισμό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο προϊστάμενος της λιμενικής αρχής Σύμης.

Οι λιμενικοί κατόρθωσαν να ανοίξουν την πόρτα και στο σημείο εκείνο ο κελευστής δέχτηκε επίθεση από τους δύο Τούρκους διακινητές, οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν την αστυνομική ράβδο που κρατούσε.

Ο κελευστής υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ένας εκ των διακινητών καταγγέλθηκε ότι τον περιέλουσε με βενζίνη, προσπαθώντας να τον πυρπολήσει. Επιπλέον κατά τη συμπλοκή ο κυβερνήτης διακινητής φέρεται να αφαίρεσε προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβόλησε.

Ο λιμενάρχης ανταπέδωσε τα πυρά στοχεύοντας τα πόδια του κυβερνήτη προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυρών ήταν ο τραυματισμός του πρώτου διακινητή και ο θανάσιμος τραυματισμός 17χρονου Ιρακινού μετανάστη. Το τραύμα από σφαίρα, που φέρεται να έχει πλήξει το παιδί στα πλευρά, ήταν «τυφλό», αφού δεν προκάλεσε αιμορραγία, ενώ σύμφωνα με πιστοποιητικό ιατρού της Σύμης, έχασε τη ζωή του συνεπεία καρδιακής ανακοπής.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται. Ο πρώτος υποστήριξε ότι δέχτηκε απειλές κατά μελών της οικογένειάς του από κύκλωμα διακινητών και ανέλαβε την μεταφορά των μεταναστών, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είπε τα όσα εγράφησαν στην κατάθεσή του από τους λιμενικούς. Υποστήριξε ότι ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και όχι ο ίδιος, και ότι ο κελευστής τον χτύπησε στο μάτι και στο πόδι με το πιστόλι.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος από την άλλη υποστήριξε ότι οι λιμενικοί έριξαν 7-8 βολές με τα πιστόλια τους προς την κατεύθυνσή τους, αρνούμενος ότι του έγιναν σήματα για να σταματήσει το σκάφος και ότι έκανε ελιγμούς για να βυθίσει το σκάφος του Λιμενικού. Υποστήριξε ότι οι λιμενικοί μπήκαν στο σκάφος και αμέσως τράβηξαν όπλα και άρχισαν να πυροβολούν. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ίδιος έμεινε σκυμμένος χωρίς να αντιδρά.

Πηγή lawandorder.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου