Αποζημίωση – μαμούθ στις οικογένειές δύο μεταναστών που πέθαναν από μαγκάλι στην Μόρια

…και η Μυρτώ που το κράτος της αρνήθηκε την ελάχιστη δικαίωση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση στους συγγενείς ενός Σύρου και ενός Αιγυπτίου, οι οποίοι πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα στον καταυλισμό της Μόριας, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή.Τον Ιανουάριο του 2017, τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους στη Μόρια μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας από οξεία δηλητηρίαση από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για τον 20χρονο Αιγύπτιο Αχμέντ Ελγκαμάλ και τον 46χρονο Σύρο Μουσταφά Μουσταφά, που διέμεναν στην ίδια σκηνή και έχασαν τη ζωή τους με διαφορά τεσσάρων ημερών, στις 24/1 και 28/1, αντίστοιχα. 

Οι οικογένειές τους, εκπροσωπούμενες από τη δικηγόρο Σιλίνα Παυλάκη του δικηγορικού γραφείου Παυλάκης – Μόσχος και Συνεργάτες, στράφηκαν κατά του ελληνικού Δημοσίου τον Νοέμβριο του 2018 και τον Ιούλιο του 2019, με αγωγές οι οποίες συνεκδικάστηκαν. Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Καθημερινής, στις 18 Ιουνίου 2021 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δέχτηκε εν μέρει τις δύο αγωγές σε πρώτο βαθμό και υποχρεώνει το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 85.000 ευρώ στους συγγενείς του Αιγυπτίου και 250.000 ευρώ στην πολυμελή οικογένεια του Σύρου.


Αβάσταχτες συγκρίσεις

Η απόφαση αυτή του πρωτοδικείου αναγκαστικά δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς για περιπτώσεις που συγκλόνισαν τον πανελλήνιο και παρά την προφανή ευθύνη του ελληνικού κράτους, ουδέποτε αποδόθηκε αποζημίωση στα θύματα. 

Η Μυρτώ στην Πάρο, που η ζωή της καταστράφηκε στην πιο τρυφερή ηλικία από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς που βρισκόταν παράνομα στο νησί, δεν δικαιώθηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη. Παρά τις προφανείς ευθύνες του ελληνικού κράτους, το οποίο επέτρεψε στον βιαστή να εισέλθει παράνομα στη χώρα, να εργάζεται παράνομα στην Πάρο και να τελέσει το έγκλημα λόγω της κατά συρροήν κρατικής ανικανότητας και εγκληματικής αμέλειας.


Η περίπτωση του Μανώλη Καντάρη που δολοφονήθηκε από παράνομο μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας την ώρα που πήγαινε την σύζυγό του στο μαιευτήριο για να γεννήσει. Η περίπτωση του Θανάση Λαζανά στην Πάτρα ο οποίος δολοφονήθηκε από παράνομους μετανάστες και σε μία φρικτή υπόθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστών αλλά υποβαθμίστηκε πλήρως. Όπως και η σαδιστική δολοφονία του Νίκου Μουστάκα στο λόφο του Φιλοπάππου από έναν Πακιστανό και έναν Ιρακινό.

Και ο κατάλογος είναι πραγματικά ατέλειωτος. 

Αυτή η απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών λοιπόν που αποζημιώνει οικογένειες μεταναστών που έπεσαν θύματα ατυχήματος αλλά το δικαστήριο δέχεται την έμμεση συνευθύνη του ελληνικού κράτους, οφείλει να ανοίξει το δρόμο και στην δικαίωση των οικογενειών των ελλήνων που έπεσαν θύματα εγκληματικών ενεργειών με προφανή και άμεση ευθύνη του ελληνικού κράτους.
Αλλιώς θα μιλάμε για ένα κράτος που λειτουργεί συνειδητά εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.


ΠΗΓΗ   newsbreak.gr