Κρίσιμη σύνοδος θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα. Η Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε «συμπαγή» βήματα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα, ενόψει του Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου.

«Λέγοντας πως η Τουρκία είχε κάνει περισσότερα από αυτά που της αντιστοιχούσαν και ότι ήταν πλέον σειρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε συμπαγή βήματα, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ήταν ώρα για την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα έπρεπε να αρχίσουν άμεσα χωρίς προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσουν οι συναντήσεις με τρόπο που θα καλύπτονται και τομείς συνεργασίας, όπως η δημόσια υγεία, η κλιματική αλλαγή, τα εσωτερικά θέματα, η μετανάστευση και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απελευθέρωση της βίζας, λέγοντας πως είναι κάτι για το οποίο οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν εδώ και πολύ καιρό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια «καλή συζήτηση» με τον Ερντογάν. «Συζητήσαμε για την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την Covid-19, την εμπορική και τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», σημείωσε σχετικά στο Twitter.

Πηγή pontosnews.gr