Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας μιλάει στα «ΝΕΑ» ενόψει της διήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα n Στο τραπέζι η λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας ανηλίκων αλλά και το «αγκάθι» με τις μετακινήσεις μεταναστών προς τις χώρες του Βορρά

κοινωνικές οργανώσεις και ακτιβιστές φέρνουν συχνά το ζήτημα στο προσκήνιο, προτάσσοντας, μάλιστα, με ιδιαίτερη ζέση την ακαταλληλότητα των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στα ελληνικά κέντρα υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα μετά τον σάλο που προκάλεσε η φωτιά στη Μόρια, δεν αποτελεί έκπληξη η διμερής συνεργασία Ολλανδίας - Ελλάδας για τη δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους με στόχο την παροχή καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

«Με τη δημιουργία αυτών των κέντρων καταφέραμε να προσφέρουμε στους νέους πρόσφυγες κατάλληλη εκπαίδευση και ένα ασφαλές μέρος διαμονής.

Αυτά τα κέντρα και το κοινό μας πρόγραμμα κηδεμονίας είναι αποτέλεσμα συνδυασμένης προσπάθειας με την ελληνική κυβέρνηση» λέει στα «ΝΕΑ» η αρμόδια για τη μετανάστευση υπουργός Ανκι Μπρόκερς - Κνολ, η οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ελλάδα. Η δημιουργία και η λειτουργία των τριών κέντρων, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 48 ανήλικοι, υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις οργανώσεις Movement on the Ground και Home Project και αφορούν μικρής δυναμικότητας δομές που βρίσκονται στην Αττική, προκειμένου να εξασφαλίζουν ασφαλές περιβάλλον για τους ανήλικους, παρέχοντας στέγαση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή.
Συνθήκες διαβίωσης

Οντας υποχρεωμένη βάσει συγκεκριμένης πρότασης ολλανδών βουλευτών να ενημερώνει τακτικά και λεπτομερώς το ολλανδικό κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στη διαχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα, και δη για τις προσπάθειες βελτίωσης των «ακατάλληλων» και «θλιβερών» συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά (όπως έχει πει η ίδια σε επιστολή της προς το ολλανδικό κοινοβούλιο), η Μπρόκερς - Κνολ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.

«Ο κύριος λόγος για την επίσκεψή μου είναι να συζητήσουμε την πολύτιμη συνεχή συνεργασία μας με την Ελλάδα και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Ολλανδία αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ευρώπη καθώς και η Ολλανδία σχετικά με τη μετανάστευση και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτές τις συνεχιζόμενες προκλήσεις» δηλώνει η αρμόδια ολλανδή υπουργός, «δείχνοντας» εμμέσως προς το ενδεχόμενο να συζητήσει με τις ελληνικές Αρχές την «πρόκληση» των δευτερευουσών μετακινήσεων μεταναστών που απασχολούν την Ολλανδία.

Το ζήτημα τέθηκε πρόσφατα με επιστολή - διαμαρτυρία προς την Κομισιόν, που συνυπέγραψε η Ολλανδία με άλλες πέντε χώρες - ανάμεσά τους Γερμανία και Γαλλία - και αφορά τη μετακίνηση μεταναστών που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υποβάλλουν δεύτερο αίτημα ασύλου. Σύμφωνα με την επιστολή, οι πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα και καταφεύγουν σε άλλες χώρες είναι δυσαρεστημένοι με τις επισφαλείς συνθήκες υπό τις οποίες ζουν στην Ελλάδα.
Πρόγραμμα κηδεμονίας

Οπως λέει η αρμόδια ολλανδή υπουργός, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα θα επιδιώξει επίσης να λάβει «ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα κηδεμονίας. Αυτό το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε διάφορες πτυχές της ένταξης προκειμένου να υποστηρίξει τους ασυνόδευτους ανηλίκους να βρουν τον δρόμο τους στην ελληνική κοινωνία».

Κατά ορισμένους αναλυτές, με τα προγράμματα των δομών και της κηδεμονίας ασυνόδευτων ανηλίκων, η Ολλανδία προσπάθησε να επιδείξει αλληλεγγύη ως προς την ανάγκη προστασίας τους, παρακάμπτοντας, έτσι, τον σκόπελο της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα και από τα ΚΥΤ των νησιών, όταν το ζήτημα έγινε εξαιρετικά επείγον μετά τη φωτιά στη Μόρια. Αλλωστε, η Ολλανδία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανηλίκων, στο οποίο είχε δώσει τότε ιδιαίτερη έμφαση η Κομισιόν, ενώ οι προδιαγραφές που τέθηκαν από την πλευρά της χώρας κατέστησαν στην πράξη πολύ δύσκολη τη μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού ανηλίκων. Πάντως, κατά την Μπρόκερς - Κνολ, με «το πρόγραμμα κηδεμονίας η Ελλάδα και η Ολλανδία θα μπορέσουν να βοηθήσουν να αλλάξει η ζωή πολλών παιδιών».

Πηγή tanea.gr