Ελλοχεύουν κίνδυνοι και για τους ανυποψίαστους πολίτες, φωνάζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Π. Χαρέλας

Αυξημένη η πίεση στον ποταμό Έβρο την τελευταία εβδομάδα - «η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»Διονύσης Βοργιάς

«Κίνδυνος-θάνατος» είναι τα δρομολόγια διακινητών μεταναστών στη Θράκη, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτη Χαρέλα στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Τα διεθνή κυκλώματα μεταναστών, που ως γνωστό έχουν χαρτογραφημένα όλα τα περάσματα στην ελληνοτουρκική και ελληνοβουλγαρική μεθόριο, εργαλειοποιούν ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο, στοιβάζοντας μετανάστες σε οχήματα και αναπτύσσοντας ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αδιαφορώντας για πιθανό τροχαίο, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί ακόμη και πολύνεκρα. «Οι διακινητές τρέχουν σαν τρελοί. Φορτώνουν μετανάστες κι αρχίζουν να τρέχουν με 180 και 200 χιλιόμετρα», είπε χαρακτηριστικά ο κος Χαρέλας, κάνοντας λόγο για «διεθνή κυκλώματα διακινητών» και ζητώντας από άπαντες «να δείξουμε όλοι την προσοχή μας, γιατί το φαινόμενο αυξάνεται και γίνεται αρκετά επικίνδυνο. Είναι κίνδυνος-θάνατος στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά, αυτοί οι διακινητές με τις κούρσες θανάτου, που δεν υπολογίζουν καμία ανθρώπινη ζωή: ούτε τη δική τους ούτε των μεταναστών που κουβαλούν ούτε των ανυποψίαστων οδηγών στο εθνικό δίκτυο».

Έβρος: Αυξημένη πίεση, ενισχυμένες περιπολίες

Την ίδια ώρα, η πίεση με τις ροές μεταναστών, που καθοδηγούνται από τα κυκλώματα διακινητών, έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στον Έβρο, σε σύγκριση με την σχετικά ομαλή κατάσταση προ μερικών εβδομάδων. «Ανοίγουν και κλείνουν τις “πόρτες” και ρυθμίζουν την πίεση όπως αυτοί θέλουν απέναντι από την Τουρκία», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ και δήλωσε: «έχουμε μία εβδομάδα περίπου (που έχουν αυξηθεί οι ροές), προσπαθούν να μας περάσουν μετανάστες από την περιοχή του Έβρου. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σαφώς και θα περάσουν κάποιοι, το θέμα είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τα αντανακλαστικά μας να είναι πάρα πολύ γρήγορα, ώστε αν δεν τους προλαβαίνουμε στον Έβρο, να τους προλαβαίνουμε σε Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα».

Οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω στον ποταμό και στις παραποτάμιες δασικές εκτάσεις. «Οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης περιλαμβάνουν καθημερινές πλωτές περιπολίες στον ποταμό Έβρο», γνωστοποιεί η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, μεταφέροντας εικόνα αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών κατά τη διάρκεια πλωτής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου. Σε άλλο σημείο τώρα, σε δασική έκταση του Σουφλίου κοντά στα σύνορα, η ΕΛΑΣ μεταφέρει εικόνα νέων συνοριακών φυλάκων σε περιπολία και γνωστοποιεί την στόχευση, που είναι «η πάταξη των κυκλωμάτων που προωθούν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες».

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας είναι πεπεισμένος πως «η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που πλέον δεν το πιστεύει. Είναι ένα εργαλείο δικό της για το θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική. Δεν χωράει αμφισβήτηση και αμφιβολία» και υπογραμμίζει: «η Τουρκία μας πιέζει αυτή όταν, όποτε κι από όπου θέλει».

Θράκη: Stop σε τέσσερις περιπτώσεις διακίνησης

Στα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά διακίνησης των τελευταίων ωρών στη Θράκη, συνελήφθησαν την Τρίτη 01/06 στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης πέντε διακινητές, τρεις αλλοδαποί και δύο ημεδαποί, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης πραγματοποίησαν σήμα στάσης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός δράστης και επέβαινε η ημεδαπή συνεργός του, πλην όμως ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του, αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ακολούθως το όχημα εισήλθε στην Εγνατία Οδό όπου τελικά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές, καθόσον διαπιστώθηκε ότι επιβαίνοντες στο παραπάνω όχημα μετέφεραν παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ίδιο πρωί, σε παραλιακή περιοχή της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι ο οδηγός - διακινητής στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στην τρίτη περίπτωση, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνελήφθη ένας αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί με τη συνδρομή τελωνειακών υπαλλήλων στο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου) που οδηγούσε ο δράστης, εντόπισαν επιμελώς κρυμμένους στο ρυμουλκούμενο, ανάμεσα σε εμπορεύματα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους μετέφερε με αυτό τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Στην τέταρτη περίπτωση, το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης - Συνόρων, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί ΙΧΕ αυτοκίνητο και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Από την ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι το όχημα δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε σε θαμνώδη περιοχή, ενώ ο οδηγός - διακινητής επιχείρησε να διαφύγει πεζός χωρίς να τα καταφέρει. Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Συνολικά, κατασχέθηκαν τρία ΙΧΕ αυτοκίνητα, ένα ΙΧΦ αυτοκίνητο, ένα ζεύγος πλαστών πινακίδων και χρηματικό ποσό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τέσσερις υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, Ιάσμου και Φερών και το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη

Πηγή xronos.gr