«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία, με 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες να ζουν εκεί – κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται στην Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ


Υπέρ της επικαιροποίησης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες τάχθηκαν η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τη σημασία της.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία, με 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες να ζουν εκεί – κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται στην Τουρκία εδώ και δέκα χρόνια», δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα με την Καγκελάριο στο Βερολίνο, με αφορμή την έγκριση του γερμανικού προγράμματος που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει τόσο επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια όπως κατά το παρελθόν», ενώ τόνισε ότι «οι άνθρωποι χρειάζονται προοπτική».

Η καγκελάριος από την πλευρά της δήλωσε ότι είναι σημαντικό η συμφωνία να αναπτυχθεί περαιτέρω, τονίζοντας ότι η Τουρκία αξίζει την στήριξη της ΕΕ, η οποία έχει για αυτό δεσμευτεί.
Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει διευκολύνει την ΕΕ σε θέματα περιφερειακής ιδιαιτερότητας, πρόσθεσε η Γερμανίδα πολιτικός, η οποία, όπως είπε, είχε νωρίτερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επισήμανε, εκτός από το μεταναστευτικό, θα πρέπει να διεξαχθούν εντατικότερες συνομιλίες και για θέματα κλίματος και υγείας.


ΠΗΓΗ   in.gr