Ένα βήμα πριν τη δημοσίευση σε ΦΕΚ το Βαθμολόγιο του Αστυνομικού προσωπικού

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

Αρ. Πρωτ.: 300/1/29

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν από ένα έτος περίπου, το Προεδρείο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. παρουσίασε την πρόταση του βαθμολογίου στο Δ.Σ. αυτής, έλαβε την έγκριση από αυτό και εν συνεχεία την κατέθεσε στη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία του Σώματος για περαιτέρω επεξεργασία και θεσμοθέτησή της.

Η παραπάνω πρόταση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο ΣτΕ και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες, αποτελεί τομή για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, αφού συμβάλει στην ισότιμη αντιμετώπιση και εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, αποκρούει διακρίσεις που ίσχυαν εδώ και πολλά έτη εντός του Σώματος, ενώ μειώνει και τις μισθολογικές ανισότητες τόσο μεταξύ των γενεών όσο και μεταξύ των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βαθμολόγιο αυτό, το οποίο είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας πολλών ετών, για να μπορέσει να υλοποιηθεί, έτυχε υποστήριξης και συμπαράστασης από πολλά στελέχη της Κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ και ο Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιος ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ.

Επίσης, το βαθμολόγιο έτυχε της κατανόησης και της έγκρισης της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, πρωτοστατούντος του Αρχηγού αυτής, Αντιστρατήγου, κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ.

Η Ομοσπονδία μας, αναγνωρίζει τη συμβολή όλων όσων συνέβαλαν στο να πάρει σάρκα και οστά ένα βαθμολόγιο για όλο το αστυνομικό προσωπικό και αναμένει τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να γίνει εκτενέστερη παρουσίαση όλων των διατάξεών του.

Την ίδια ώρα, οφείλουμε να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι άλλα φλέγοντα θέματα, όπως η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, το μισθολόγιο, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού εξακολουθούν να αποτελούν ανοικτό πεδίο παρεμβάσεών μας. Με την επίλυσή τους θα καλυφθούν χρόνια αιτήματα και κυρίως θα ανακουφισθεί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, το οποίο απαιτεί από την πολιτεία να το αντιμετωπίζει με σεβασμό και ωφέλιμες αποφάσεις.

Με όλα αυτά ως γνώμονα των προσπαθειών μας, συνεχίζουμε τον αγώνα, γνωρίζοντας ότι το οφείλουμε τόσο στον αστυνομικό οργανισμό όσο και στην ελληνική κοινωνία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος   ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ              Γεώργιος