Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ο οποίος οραματίστηκε και προχώρησε στη δημιουργία του νέου Σχηματισμού βασισμένου σε Αμερικανικά πρότυπα αλλά προσαρμοσμένου στις Ελληνικές ανάγκες.

Στα τέλη Ιουνίου αποκαλύπτεται η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με μια εντυπωσιακή επίδειξη στην οποία θα παρουσιαστεί το σύνολο του προσωπικού αλλά και των μέσων τα οποία θα διαθέτει ο νέος Σχηματισμός. Οι προετοιμασίες από τους επιτελείς αλλά και από το σύνολο των στελεχών της ΔΕΠ είναι πυρετώδεις και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την σταδιακή της ένταξη της ΔΕΠ στον εκπαιδευτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επίδειξη η οποία θα σηματοδοτήσει την απαρχή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και θα «σφραγίσει» τη νέα εποχή στη δομή των ΕΔ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή των Μεγάρων. Θα λάβει μέρος η «αφρόκρεμα» των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων όπως και όλα τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια μέσα τα οποία θα διαθέτει ο νέος Σχηματισμός.

Ήδη μια πρώτη πολύ μικρή «γεύση» έδωσαν οι Έλληνες Special Operation Forces κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης «ORION21» με τα στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών να «κλέβουν» τις εντυπώσεις με το υψηλής δυσκολίας Spies το οποίο εκτέλεσαν κρεμασμένοι πάνω στο μεταγωγικό ελικόπτερο Chinook. Η επίδειξη θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες άλματα ελευθέρας και στατικού ιμάντα από μεταγωγικα αεροσκάφη και αεροκίνηση με ελικόπτερα NH-90 και Chinook ενώ θα υποστηρίζονται από επιθετικά ελικόπτερα Apache. Spies και Fast Rope καταρριχήσεις, αιφνιδιαστικές προσβολές στόχων στο έδαφος θα αποτελούν κάποια από τα σενάρια τα οποία θα παρουσιαστούν ενώ καταδρομικές ενέργειες σχεδιάζονται και από θαλάσσης. Τα ταχύπλοα Mark τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από τα «βατράχια» της ΜΥΚ αλλά ακόμη και τα αποβατικά Zubr αναμένεται να δώσουν ξεχωριστό τόνο στην επίδειξη-παρουσίαση.

Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ο οποίος οραματίστηκε και προχώρησε στη δημιουργία του νέου Σχηματισμού βασισμένου σε Αμερικανικά πρότυπα αλλά προσαρμοσμένου στις Ελληνικές ανάγκες. Στόχος είναι να αποτελέσει το «μακρύ χέρι» των Ενόπλων Δυνάμεων έτοιμο να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας και ειδικά στο Αιγαίο. Στόχος είναι η ΔΕΠ η οποία ανήκει απευθείας στο ΓΕΕΘΑ μαζί με την την Α’ Στρατιά, τη ΑΣΔΕΝ, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το Αρχηγείο Στόλου να αποτελέσει έναν αυτόνομο πανίσχυρο Σχηματισμό.

Στο «τιμόνι» της ΔΕΠ έχει τοποθετηθεί ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ο οποίος θα είναι ο υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό έλεγχο του νέου Σχηματισμού υπό τις εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στον μείζον Σχηματισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν η Μεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των Μονάδων Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών και οι Πεζοναύτες. Όπως και η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην οποία ενσωματώνεται η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ συγκροτείται και η Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Και εκεί πλέον πέφτει το μεγάλο βάρος αφού το ΓΕΕΘΑ δίνει «μάχη» για να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες σε όλα τα εναέρια μέσα είτε πρόκειται για μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 και C-130 είτε για ελικόπτερα Chinook και ΝΗ-90.

Πηγή newpost.gr