Στο εδώλιο του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Μυτιλήνης θα βρεθούν την Τρίτη 22 Ιουνίου 16 πρόσφυγες από τη ΒΙΑΛ που κατηγορούνται ότι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου της 18ης Απριλίου 2020 πυρπόλησαν τον καταυλισμό. Προφυλακισμένοι από τότε, ανάμεσά τους και ένας ανήλικος που προφυλακίστηκε ως ενήλικος, περιμένουν την Τρίτη στη Μυτιλήνη μια αν μην τι άλλο δίκαιη κρίση, μια και τα στοιχεία του κατηγορητηρίου είναι εξαιρετικά αδύναμα για τους περισσότερους από αυτούς

Λίγες ώρες πριν ξημερώσει το Πάσχα του 2020, ξέσπασαν ταραχές στο ΚΥΤ όταν ομάδα προσφύγων εξεγέρθηκε και συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις εν μέσω πυρκαγιάς που ξέσπασε αρχικά στην Υπηρεσία Ασύλου. Αιτία της εξέγερσης ήταν ο ανεξήγητος ακόμα και σήμερα θάνατος μιας 47χρονης γυναίκας από το Ιράκ που βρέθηκε νεκρή στα ιατρεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τον εντοπισμό ύποπτων περιστατικών Covid-19 στο ΚΥΤ.

Η γυναίκα λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εντοπιστεί με ύποπτα συμπτώματα τα οποία τελικά δεν οφείλονταν στον γνωστό ιό, αφού ο σχετικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο ινστιτούτο Παστέρ κατέληξε αρνητικός. Είχε μεταφερθεί εκεί από το Νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο για να παραμείνει στα εν λόγω ιατρεία, όπου και κατέληξε.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου της και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων η αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους κατηγορούμενους. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ακόμα δέκα συλλήψεις επικαλούμενοι την αναγνώριση των συγκεκριμένων από συνάδελφό τους, ενώ τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν ακόμα τρεις συλλήψεις με την ίδια διαδικασία. Ειδικά για τους δέκα, ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι τους αναγνώρισε μέσα στην κάπνα από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, ανατρέχοντας στη συνέχεια στο αρχείο της αστυνομίας και διαπιστώνοντας ότι οι δέκα που αναγνώρισε ήταν γνώριμοι της αστυνομίας εξαιτίας συμπλοκών μεταξύ τους στο παρελθόν!

Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης. Ομως, πέραν της κατάθεσης του αστυνομικού, δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να επιβεβαιώνει τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, τα οποία ξεκίνησε ομάδα Ιρακινών που είχαν φιλικές ή και συγγενικές σχέσεις με την 47χρονη εκλιπούσα. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι των συλληφθέντων είναι Σύροι. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και μια ομάδα Παλαιστινίων που έβλεπαν τη σκηνή τους να καίγεται μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν με αποτελεσματικό τρόπο για την κατάσβεσή της αφού και το νερό στη ΒΙΑΛ είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η περίπτωση ενός ανηλίκου, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος 14 μήνες για αυτήν την υπόθεση μαζί με τους ενήλικους συγκατηγορούμενους. Ο συγκεκριμένος παρουσιάζεται στα έγγραφα της δικογραφίας ως γεννηθείς το 2000. Ωστόσο, σύμφωνα με το διαβατήριό του αλλά και με τη σχετική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ο συγκεκριμένος έχει γεννηθεί το 2003.

Πηγή efsyn.gr