ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Δραστική μείωση ροών αιτούντων άσυλο


Συνολικά καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στο φυλάκιο του Εβρου το πρώτο πεντάμηνο του 2021, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 9.421


Διαρκή μείωση παρουσιάζουν τόσο οι μεταναστευτικές ροές όσο και οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα εκπροσώπων των νησιών πως η σχεδιαζόμενη κατασκευή μεγάλων δομών υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά ενδεχομένως να αποδειχθεί μη αναγκαία.

Ειδικότερα, μειωμένες κατά 68% παρουσιάζονται οι ροές αιτούντων άσυλο το πρώτο πεντάμηνο του 2021 στα νησιά και στον Εβρο σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στο Φυλάκιο του Εβρου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το 2020 οι αφίξεις είχαν φτάσει τις 9.421.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον Μάιο φέτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αύξηση των ροών σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζει και ο αριθμός όσων παραμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, καθώς οι μειωμένες αφίξεις δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης του υπάρχοντος πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το σύνολο των φιλοξενουμένων (αιτούντων άσυλο και προσφύγων) σε κρατικές δομές (δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης) φέτος τον Μάιο ήταν 53.705, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι οι διαμένοντες έφταναν τις 92.463. Κατά συνέπεια υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο 38.758 αιτούντες άσυλο έφυγαν από τις δομές φιλοξενίας πιθανότατα έχοντας λάβει προσφυγικό προφίλ. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, «πλέον οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659, όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις».

Από την άλλη, η επιτυχία της μείωσης αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει δύο αναγνώσεις. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή τους η οποία εστάλη την 1η Ιουνίου, έξι χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία) επισήμαναν ότι η Ελλάδα διευκολύνει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» εντός της ζώνης Σένγκεν ατόμων που έχουν λάβει άσυλο από τις ελληνικές αρχές, εφόσον αυτοί στη συνέχεια υποβάλουν αίτημα και σε άλλες χώρες. 

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης τόνιζαν ωστόσο ότι όσοι κρίνονται πρόσφυγες έχουν δικαίωμα να μεταβούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και να παραμείνουν για τρεις μήνες πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Με αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε», επισήμαναν.


ΠΗΓΗ    kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου