ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ερώτηση για τις παράνομες μεθόδους των Τούρκων διακινητών στο Αιγαίο, κατέθεσε προς την Κομισιόν η Βόζεμπεργκ

Την "εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου" στηλιτεύει, για μία ακόμη φορά, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης δύο ανδρών από τη Συρία στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα ανοιχτά της Κω, από Τούρκους διακινητές.

Η κ. Βόζεμπεργκ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έκανε λόγο για πληροφορίες σχετικές με "την εκτέλεση των λεγόμενων VIP δρομολογίων από τα παράλια της Τουρκίας, που μεταφέρουν με περισσότερα χρήματα πρόσφυγες και μετανάστες και τους εγκαταλείπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να διασωθούν στη συνέχεια από τις ελληνικές ράχες".

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε "ακόμα πιο ενισχυμένη στήριξη στην Ελλάδα για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιτρέπει στους διακινητές να δρουν ανενόχλητα, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία της με την ΕΕ για το μεταναστευτικό το 2016".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για τα λεγόμενα VIP δρομολόγια των διακινητών από τα παράλια της Τουρκίας, που μεταφέρουν με ταχύπλοα σκάφη πρόσφυγες και μετανάστες και τους εγκαταλείπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να διασωθούν στη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές.

Πρόκειται για δρομολόγια που εκτελούν Τούρκοι δουλέμποροι με περισσότερα χρήματα και υπό την ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνεχίζει τις παράνομες πρακτικές της σε βάρος της Ελλάδας.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, όταν ελληνικό οχηματαγωγό πλοίο εντόπισε στη θάλασσα δύο άνδρες από τη Συρία, ενώ την ίδια στιγμή οι διακινητές που τους είχαν αφήσει επέστρεφαν με μεγάλη ταχύτητα στις τουρκικές ακτές.

Δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, μη σεβόμενη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την Συμφωνία με την ΕΕ το 2016 για το μεταναστευτικό, αλλά ούτε και τις σχέσεις καλής γειτονίας, ερωτάται η Επιτροπή:

- Τι πληροφορίες έχει για τα παραπάνω περιστατικά, καθώς και για νέες μεθόδους διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι διακινητές στην περιοχή του Αιγαίου;

- Σκοπεύει να παράσχει μεγαλύτερη συνδρομή στην Ελλάδα για την ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ;".

Πηγή capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου