Ακτιβιστές, καπετάνιοι διασωστικών πλοίων και περίπου 80 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο, έχουν ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία καλώντας για την αποχρηματοδότηση και τη διάλυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων


Σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία πίσω από την εκστρατεία υπογραμμίζει τις «απάνθρωπες και παράνομες» πρακτικές της Frontex, που έχει κατηγορηθεί για την προώθηση και την εφαρμογή βίαιων πρακτικών εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

«Μέχρι στιγμής στη διάρκεια της χρονιάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 740 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ψάχνοντας για ένα ασφαλές μέρος», αναφέρει η επιστολή. 

«Το καθεστώς φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων τους ανάγκασε να ακολουθήσουν επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, συχνά χρησιμοποιώντας ακατάλληλες βάρκες. Η Frontex έχει στρατολογήσει γειτονικές χώρες για να τους ανακόπτουν την πορεία, τους έχει αντιμετωπίσει με βία και επαναπροωθήσεις ή έχει αρνηθεί να τους διασώσει, εγκαταλείποντάς τους να πνιγούν στη θάλασσα».
«Αυτές οι ζωές χάθηκαν εξαιτίας της εμμονής της ΕΕ με την ενίσχυση των συνόρων, αντί για την προστασία των ανθρώπων», τονίζει η συμμαχία, που περιλαμβάνει οργανώσεις όπως η Sea-Watch, η Mediterranea Saving Humans, η Iuventa10 και η Alarm Phone.


«Με ποιο κόστος; Οι πολιτικές της Ευρώπης-Φρουρίου έχουν δολοφονήσει πάνω από 40.555 ανθρώπους από το 1993. Αφήνοντάς τους να πεθάνουν στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και την έρημο, πυροβολώντας τους στα σύνορα, οδηγώντας τους στην αυτοκτονία στα κέντρα κράτησης ή στα βασανιστήρια και τη δολοφονία μετά την απέλασή τους. Η ΕΕ έχει βάψει τα χέρια της με αίμα».

Η εκστρατεία για τη διάλυση της Frontex έρχεται τη στιγμή που χαράσσονται σχέδια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της. 

Η Frontex έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό €5,6 δισ. μέχρι το 2027, ενώ υπάρχουν σχέδια για την αύξηση των ένοπλων περιπολιών της στα σύνορα. Ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 7.500% από το 2005 μέχρι και σήμερα και οι επιπλέον πόροι προορίζονται για εξοπλισμό όπως πλοία, ελικόπτερα και drones.

Η συμμαχία έχει δημοσιεύσει και μια λίστα από αιτήματα, που συμπεριλαμβάνουν την παύση της κράτησης των μεταναστών από ευρωπαϊκές δυνάμεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για διοργάνωση πανευρωπαϊκών διαμαρτυριών. Οι οργανώσεις κατηγορούν την Frontex ότι είναι «προωθεί θερμά αλλά και εφαρμόζει τις βίαιες πολιτικές της Ευρώπης εις βάρος των εκτοπισμένων».
Η εκστρατεία έρχεται λίγους μήνες αφού η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, OLAF, ξεκίνησε έρευνα για καταγγελίες εις βάρος της Frontex που αφορούν αδικήματα όπως η παρενόχληση, η ανάρμοστη συμπεριφορά και οι παράνομες επιχειρήσεις που έχουν στόχο την απώθηση των αιτούντων άσυλο που επιχειρούν να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει υψώσει φράχτες και τείχη σε πάνω από 1.000 χλμ. των συνόρων της.
Η Καρόλα Ράκετε, γερμανίδα καπετάνισσα πλοίου και μία από τους διοργανωτές της εκστρατείας δήλωσε στον Guardian: «Αν πιστεύουμε πραγματικά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλύσουμε τα συστήματα που συντηρούν την ανισότητα. η Frontex, ως μέρος του πλέγματος βιομηχανίας και συνοριοφυλακής, δεν έχει θέση στο όραμά μας για μια ευρωπαϊκή κοινωνία που παλεύει για τη δικαιοσύνη και είναι αποφασισμένη να επανορθώσει την καταστροφή που υπέστη ο παγκόσμιος νότος από την ιδεολογία της λευκής ουδετερότητας».

Η Frontex δεν ανταποκρίθηκε σε κρούσεις του Guardian για κάποιο σχόλιο.


ΠΗΓΗ  in.gr