Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Ναυάγιο στη Λέσβο - Μηταράκης: Το Λιμενικό έσωσε μετανάστες μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα


«Οι Τούρκοι αδιαφόρησαν», λέει ο Μηταράκης - Τρεις οι αγνοούμενοι μέχρι στιγμής - «Θα ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το περιστατικό» - Δείτε βίντεοΈνα «ασυνήθιστο» περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων, με ναυάγιο με μετανάστες από το οποίο μλεχρι στιγμής αγνοούνται τρία άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, ελικόπτερο τύπου Super puma και αεροσκάφη, καθώς και ένα παραπλέον πλοίο. Σϋμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το ελληνικό Λιμενικό αναγκάστηκε να δράσει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για να σώσει τους μετανάστες που βρέθηκαν στην θάλασσα και αυτό γιατί οι τουρκικές αρχές δεν έδρασαν παρά το γεγονός πως το ναυάγιο σημειώθηκε σε περιοχή δικαιοδοσίας τους.

Σχετικά με το ναυάγιο, ο κ. Μηταράκης, μίλησε στο Open, είπε χαρακτηριστικά πως «κάναμε τη διάσωση γιατί προέχει η ανθρώπινη ζωή», τόνισε. Όπως είπε, περιγράφοντας το τι ακριβώς έγινε είπε: «Αυτό που έγινε σήμερα είναι ασυνήθιστο. Έγινε ένα ναυάγιο εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και αντί να αντιδράσει η Τουρκία, ευτυχώς ήταν κοντά και αντέδρασε το ελληνικό Λιμενικό με αποτέλεσμα να σωθούν 10 ζωές, αλλά δυστυχώς, κατά δήλωση των διασωθέντων αγνοούνται 10 άτομα».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως πρέπει η Τουρκία να τηρεί τις δικές της υποχρεώσεις, αντί να ασχολείται με προπαγάνδα, και να διασώζει ανθρώπινες ζωές στην δικιά της πλευρά του Αιγαίου. Και ακόμα η Τουρκία, δεν αποδέχεται επιστροφές, όσων είναι παράνομοι μετανάστες, όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας όπως είναι υποχρεωμένη από την Κοινή Δήλωση (σ.σ. με την ΕΕ)».

Δείτε βίντεο:

Όπως είπε δε ο κ. Μηταράκης, «θα κινηθούμε άμεσα έτσι ώστε να ενημερώσουμε τα διεθνή fora, να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η Τουρκία όχι μόνο δεν παρεμποδίζει τις παράνομες αναχωρήσεις, όχι μόνο δεν αποδέχεται επιστροφές, αλλά δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να μην είναι παρούσα όταν πρέπει να προστατεύσει ανθρώπους σε περιστατικό διάσωσης».

Κλείνοντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε πως «Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα, αναχαιτίζει παράνομες προσπάθειες διέλευσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την οδηγία 656, του 2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και έπειτα, προέχει πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και έχουμε καταφέρει να έχουμε και 96% μείωση των ροών στην θάλασσα τους 12 μήνες και το ελληνικό Λιμενικό να σώζει όπου απαιτείται ανθρώπινες ζωές».

«Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου