Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Στο ΚΥΤ της Κω οι πρόσφυγες που διασώθηκαν στ' ανοιχτά της Ιεράπετρας

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Πυλί της Κω, μεταφέρθηκαν οι 29 Κούρδοι πρόσφυγες από Ιράκ και Συρία που φιλοξενούνταν στο σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας από την περασμένη Παρασκευή, μετά τη διάσωσή τους σε ναυάγιο νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Από τους 32 ναυαγούς που έφτασαν στο λιμάνι της πόλης με δεξαμενόπλοιο, τρεις συνελήφθησαν ως διακινητές και με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σε εισαγγελέα και ανακριτή στη Νεάπολη.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ήταν οι διακινητές των προσφύγων, θέτοντας τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο, δεδομένου ότι το ιστιοφόρο με το οποίο τους μετέφεραν, βούλιαξε μεσοπέλαγα και μέχρι σήμερα αγνοούνται οκτώ άνθρωποι.

Οι συλληφθέντες είναι ένας Παλαιστίνιος 52 χρονών και δύο Σύριοι 34 και 30 χρονών. Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή προφυλακίστηκαν, καθώς κατηγορούνται, ότι έδρασαν παράνομα με δόλο και κατά συρροή, μεταφέροντας πολίτες τρίτων χωρών σε χώρα όπου δεν είχαν δικαίωμα να εισέλθουν.

Οι πρόσφυγες Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας διέμεναν όλες αυτές τις μέρες στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον Ερυθρό Σταύρο, ενώ εξετάστηκαν από γιατρούς του τοπικού νοσοκομείου, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους.

Πηγή efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου