To δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απαγορεύουν στους μουσουλμάνους εργαζομένους τους να φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα στους χώρους εργασίας.


Το δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του δικαστηρίου εργατικών διαφορών του Αμβούργου και του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών της Γερμανίας, αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί διάκριση αλλά δικαιολογείται από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει ουδέτερη εικόνα έναντι των πελατών ή να προλαμβάνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση, η δυνατότητα απαγόρευσης θα ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η χρήση της μαντίλας αποτελεί μορφή διάκρισης μεταξύ των εργαζομένων.

To Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η απλή βούληση του εργοδότη δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει αντικειμενικά τη διαφορετική μεταχείριση η οποία στηρίζεται εμμέσως στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, δεδομένου ότι, για να γίνει δεκτό ότι η δικαιολόγηση είναι αντικειμενική, θα πρέπει να συντρέχει πραγματική ανάγκη του εργοδότη.

Να θυμίσουμε πως το 2017 Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο είχε ήδη αποφασίσει πως εργοδότες μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση μαντιλών ή οποιουδήποτε θρησκευτικού συμβόλου, υπό προϋποθέσεις.


ΠΗΓΗ   liberal.gr