Ο καλός καιρός αποτελεί σύμμαχο των εκατοντάδων μεταναστών και των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το Κανάλι της Μάγχης και να φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Καθώς το brexit και οι αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι δυσχεραίνουν το πέρασμα μέσω οδικών αξόνων, εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία με βάρκες που ξεκινούν από τις ακτές της Γαλλίας.

Ήδη, οι βρετανικές λιμενικές αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες μετανάστες, που βρίσκονται υπό κράτηση, και εντείνουν τους ελέγχους στα βρετανικά ύδατα.

Παράλληλα, το Λονδίνο ζητά από το Παρίσι καλύτερη εποπτεία των γαλλικών ακτών και δεσμεύτηκε να ενισχύσει, για το σκοπό αυτό, τις γαλλικές συνοριακές αρχές με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν φτάσει, φέτος, μέσω θαλάσσης στη Μεγάλη Βρετανία ξεπερνά, ήδη, το σύνολο των μεταστών που ακολούθησαν τη θαλάσσια οδό όλο το 2020.

Μαζικές αφίξεις από την Αφρική

Σε κέντρα απομόνωσης κρατούνται οι πάνω από 200 μετανάστες, που πέρασαν την Πέμπτη στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στη Βόρεια Αφρική.

Εντωμεταξύ, στα σύνορα του άλλου ισπανικού θύλακα της Θέουτα, πέντε ανήλικοι εντοπίστηκαν σε φορτηγά που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ισπανία.

ΟΙ δύο ισπανικόι θύλακες δέχονται μεγάλη μεταναστευτική πίεση καθώς θεωρούνται πυλες για την Ευωπη.
Πηγή gr.euronews.com