Νέος διεθνής διασυρμός για την Τουρκία, αυτή την φορά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθώς έκθεση που κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποκαλύπτει ότι υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν την χώρα για να στρατολογήσουν νέα μέλη και να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Το έγγραφο, που απαριθμεί 22 σελίδες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τόσο το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος – ISIS» όσο και η Αλ-Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία, μέσω των συνόρων με τη βόρεια Συρία, για να στρατολογήσουν νέα μέλη, κυρίως Ουιγούρους, Τούρκους και μουσουλμάνους μετανάστες από την Κεντρική Ασία.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναλύει λεπτομερώς τις παγκόσμιες τρομοκρατικές δραστηριότητες τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα καταβάλλουν προσπάθειες για να εντάξουν στις οργανώσεις τους άτομα που ζουν στην Τουρκία, ενώ ακόμα επισημαίνεται ότι αρκετοί τζιχαντιστές του ISIS συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισέλθουν στην Τουρκία από την Αντιόχεια.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία έχει βρεθεί στο στόχαστρο και έχει υποστεί σκληρή κριτική τα τελευταία χρόνια, διότι δεν έδωσε προτεραιότητα και σημασία στην ανερχόμενη απειλή του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» , το οποίο παρεμπιπτόντως ευθύνεται για περίπου 300 θανάτους από επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Τουρκία μεταξύ του 2014 και 2017, ενώ οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονταν για χρόνια τα νότια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 τζιχαντιστές μαχητές αυτή την στιγμή στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρία, οι οποίοι καταφεύγουν σε ανταρτοπόλεμο και ακόμα προκαλούν ζημιές και απώλειες, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχει εγκατασταθεί ρωσοτουρκική «εκεχειρία», κάτι όμως που δεν αποτρέπει τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές ή μικρής κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή onalert.gr