Τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την Ελλάδα ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που βραβεύθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021, κατακτώντας την πρώτη θέση και το βραβείο Max Huber.

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς, διαχρονικά ως χώρα και επί όλων των κυβερνήσεών της» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, και τους εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της χώρας. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες φοιτητές, είπε πως το γεγονός ότι διακρίθηκαν σε έναν διαγωνισμό «γι' αυτό που για εμάς αποτελεί πυλώνα πολιτικής, έχει εξαιρετική σημασία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νίκος Δένδιας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ειδικότερα, ανέφερε πως η χώρα επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις δύο συμφωνίες που έκλεισε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την UNCLOS, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS, κατ' αρχήν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι «σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία, όπου υπάρχουν παράλληλοι, και ο άλλος να χρησιμοποιεί μια άλλη Γεωμετρία, για παράδειγμα, στην οποία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού».


Πηγή iefimerida.gr