Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της γαλλικής Γερουσίας τονίζει ότι «καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό».
Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό ή για τον σεβασμό των συνόρων της ΕΕ» λέει στο «Βήμα» ο κ. Κριστιάν Καμπόν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας, μέλος των δεξιών Les Républicains, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Ινγκρίντα Σιμονίτε : «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό»

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

«Ερχόμαστε στην Ελλάδα για να τροφοδοτήσουμε τη δυνατή σχέση φιλίας που ενώνει τις χώρες μας, τη χρονιά των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με τους συναδέλφους της ελληνικής Βουλής είχαμε συνεννοηθεί να συναντηθούμε στην Αθήνα μόλις θα το επέτρεπε η υγειονομική κατάσταση».

Τι πρέπει να γίνει με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τα πετρέλαια και τους μετανάστες;

«Η Τουρκία υιοθετεί μια πολιτική πιέσεων στις ευρωπαϊκές χώρες για να δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές μας και να προσπαθήσει να προωθήσει τις θέσεις της. Είναι δική μας ευθύνη να γίνουν σεβαστές αυτές οι γραμμές. Οταν τουρκικά πλοία εισέρχονται στην ελληνική ή κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι ελληνικό ή κυπριακό πρόβλημα, είναι κάτι που αφορά το σύνολο της ΕΕ. Μοιάζει με την αεροπειρατεία που διέπραξε η Λευκορωσία στο ευρωπαϊκό αεροσκάφος που εξυπηρετούσε δύο ευρωπαϊκές χώρες: Πρόκειται για θέμα κυριαρχίας των μελών της Ενωσης, άρα είναι θέμα ουσίας να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση που να δείχνει την ενότητά μας απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές. Αν θέλουμε μια ασφαλή Ευρώπη που να προστατεύει τους πολίτες της, πρέπει να εργαστούμε για να απαντήσουμε από κοινού σε προκλήσεις συλλογικές. Καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αδιαφορεί για το Μεταναστευτικό ή για τον σεβασμό των συνόρων της Ενωσης. Οταν εξετάζουμε την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή ή και στη Μέση Ανατολή, αντιλαμβανόμαστε ότι το Μεταναστευτικό θα τίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα κράτη εργαλειοποιούν τους μετανάστες καθιστώντας τους μοχλό πίεσης. Πρέπει να είμαστε σαφείς πάνω σε αυτό το θέμα και να μην υποχωρήσουμε στον εκβιασμό, γιατί αλλιώς ενθαρρύνουμε αυτά τα κράτη».

Η Γαλλία αποσύρει τις περισσότερες δυνάμεις της από το Σαχέλ, οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Αφγανιστάν. Οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου είναι καταδικασμένες σε αποτυχία;

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο Σαχέλ, το επιβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας τη Δευτέρα, ενώπιον της Επιτροπής μας. Απομακρύνουμε ένα μέρος των στρατευμάτων μας δεδομένου ότι αυξάνεται η ισχύς των τοπικών στρατών (G5 Sahel) και επειδή όλο και περισσότεροι από τους ευρωπαίους εταίρους μας συμμετέχουν στην task force Takuba. Αυτό θα μας επιτρέψει άλλωστε να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα μέσα για άλλες περιοχές. Κατά βάθος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σοβαρές πολιτικές κρίσεις, όπως εκείνες του Σαχέλ, ποτέ δεν μπορούν να ρυθμιστούν μόνο με τη χρήση βίας. Η λύση θα προκύψει από την αναδόμηση των χωρών αυτών και των διοικητικών τους μηχανισμών, δηλαδή πρώτα μέσω της ανάπτυξης. Ομως για την ανάπτυξη, χρειάζεται επίσης ένα μίνιμουμ ασφάλειας και σταθερότητας, άρα τα δύο συνδέονται. Πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς ότι η λύση δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από μια εξωτερική παρέμβαση, όσο αποτελεσματική και αν είναι. Θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να κατορθώσουν να οικοδομήσουν μια πολιτική διαδικασία που θα σέβεται ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και στη διαπραγμάτευση, αλλά όχι με τον οποιονδήποτε».

«Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση»

Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση και πώς;

«Ναι, η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση για δύο λόγους: πρώτον, ο κορωνοϊός υπήρξε μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό σοκ για όλες τις χώρες μας. Δεύτερον, έχουμε ανάγκες που η επανεκκίνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει και που η κρίση ανέδειξε: αύξηση της ανθεκτικότητάς μας, εκσυγχρονισμός των οικονομιών μας, ενίσχυση και προστασία των υποδομών μας, περιλαμβανομένων των ψηφιακών. Η επανεκκίνηση πρέπει να είναι στραμμένη προς την προετοιμασία του μέλλοντος. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της παιδείας. Σε διαφορετική περίπτωση, γρήγορα θα περιθωριοποιηθεί»

Πηγή tovima.gr