Γράφει η Λουκία Χαρίτογλου, φοιτήτρια ψυχολογίας

Σε έναν συνδεδεμένο κόσμο, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablets, laptops) από τα παιδιά αποτελεί πλέον αναγκαιότητα στην καθημερινότητά τους, αφού περνούν κάποιες ώρες ημερησίως μπροστά στις οθόνες. 

Από την στιγμή λοιπόν που τα παιδιά έχουν ενταχθεί στον κόσμο της τεχνολογίας, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν βασικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια τους, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά διάφορων ειδών διαδικτυακής απάτης.

Αρχικά, και ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα σε μικρές ηλικίες, θα ήταν καλό να ελέγξετε το πού θα μπαίνει και με τι υλικό θα έρχεται σε επαφή. Για παράδειγμα το youtube παρέχει μια λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης που μπλοκάρει τυχόν ανεπιθύμητο υλικό. Η εφαρμογή της λειτουργίας είναι απλή και ενεργοποιείται εύκολα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής του youtube. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με άλλες εφαρμογές, όπως τα social media. Σε αυτές τις περιπτώσεις προστίθενται η ηλικιακή παράμετρος κατά την οποία το παιδί έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο υλικό ανάλογα με την ηλικία του (ηλικία έναρξης συνήθως 13-14 ). Επίσης και αυτές τις λειτουργίες τις βρίσκετε στις ρυθμίσεις της εκάστοτε εφαρμογής. 

Ένας ”άγραφος” κανόνας που σχετίζεται με τις εφαρμογές είναι το ότι όσες λιγότερες εγκαταστήσετε στο κινητό σας τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή τόσο αυξάνετε την ασφάλεια του παιδιού σας.

Αν επιθυμείτε μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχο στις κινήσεις του παιδιού σας, υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές ”γονικού ελέγχου” από τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόσβαση που έχει σε εφαρμογές, παιχνίδια ή ιστοσελίδες τυχόν κακόβουλες, όπως επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εργαλείο εντοπισμού για το που βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι εφαρμογές αυτές διαφέρουν αναλόγως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε και καλό θα ήταν η εγκατάστασή τους να γίνει από άτομο που γνωρίζει την διαδικασία.

Σε ότι αφορά τους κωδικούς πρόσβασης είναι αναγκαίο να υπάρχουν, είτε πρόκειται για smartphone είτε για ηλεκτρονικό υπολογιστή για να αποφευχθεί τυχόν διαρροή φωτογραφιών ή άλλων ειδών προσωπικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα ”πρακτικά” θέματα που καλούνται οι γονείς να διευθετήσουν πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουν μιλήσει στα παιδιά τους σχετικά με τα παραπάνω θέματα αφού πρώτα ενημερωθούν και οι ίδιοι. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι και οι γονείς οφείλουν να τηρούν τους κανόνες χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών δίνοντας έναν μπούσουλα στα παιδιά τους. Η συζήτηση με ίσους όρους και με ενσυναίσθηση μπορεί να αποβεί μεγάλης χρησιμότητας για να μπορέσει το παιδί να σας εμπιστευτεί για οτιδήποτε χρειαστεί. Θα ήταν καλό να θέσετε όρια, αλλά ταυτόχρονα να αφουγκραστείτε και τις ανάγκες του χωρίς αυστηρό ύφος ή απαγορεύσεις που μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να φέρουν.

πηγές : https://www.9volto.gr/blog/efarmoges-gonikoy-elegxou-iphone-android/%20

https://m.naftemporiki.gr/story/1673502

https://www.tlife.gr/family/paidi/proto-kinito-tilefono-ti-na-kaneis-gia-na-prostateyseis-paidi-sou-apo-tous-kindynous/758521/


ΠΗΓΗ   csii.gr